Het ministerie van Justitie vreest dat de grootste mobiele operators, AT&T en Verizon Wireless, de komende frequentieveiling alle waardevolle blokken zullen bemachtigen. Hierdoor staan de twee andere spelers, Sprint en T-Mobile, praktisch buitenspel als het aankomt op frequenties voor landelijke dekking, meldt Ars Technica.

Dreigend duopolie

De aankomende veiling in de VS gaat om 600 Mhz, een zeer lage frequentie die daardoor een groot bereik en doordringbaarheid heeft. Ideaal voor dekking van grote landelijke gebieden, en dat is precies wat Sprint en T-Mobile nodig hebben om met de grote twee te kunnen concurreren.

De mededingingstak van het ministerie vreest echter dat Verizon en AT&T de boedel willen verdelen, en dat de FCC, die de veiling organiseert, hier te weinig tegen doet. “De FCC moet waarborgen dat de verdeling van spectrum er niet voor zorgt dat partijen met een groot marktaandeel voorkomen dat kleine operators hun netwerkdekking verbeteren," schrijft het departement.

De brief is voor Amerikaanse begrippen opmerkelijk proactief. Normaliter zijn Amerikaanse autoriteiten met mededingingszaken zeer terughoudend vergeleken met Europese concurrentiewaakhonden.

Tweede Kamer scherpt voorwaarden aan

In Nederland speelde de Tweede Kamer de proactieve waakhond en bepaalde dat er ruimte werd gereserveerd op de laatste megafrequentieveiling voor ten minste twee nieuwkomers. Ter elfder ure werden de eisen nog opgeschroefd naar drie gereserveerde blokken, maar het kabinet weigerde hier in mee te gaan.

Uiteindelijk haakten UPC en Ziggo halverwege de veiling af en is Tele2 de enige nieuwkomer die 4G in Nederland kan gaan uitrollen.