De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie werkt aan vernieuwing van het vergunningenstelsel voor kansspelen. Dat moet specifiek ook online kansspelen omvatten en daarbij verslaving zoveel mogelijk voorkomen, en fraude en criminaliteit tegengaan. Om deze doelstellingen te bereiken, is volgens de bewindsman grip op online-gokken nodig.

'Beschermde omgeving'

Nederlandse spelers horen terecht te kunnen in een gereguleerde, beschermde omgeving voor online-kansspelen. “Een wettelijk stelsel dat uitgaat van een beperkt aantal vergunningen vraagt om een strenge handhaving", schrijft Teeven aan de Tweede Kamer. In die brief (PDF) van begin deze maand zet hij zijn plannen uiteen.

Daarbij stelt de staatssecretaris dat blokkades nodig zijn, van betalingen aan illegale goksites en van bezoek daaraan. Dit moet dan illegale goksites van de Nederlandse markt weren, zoals bijvoorbeeld het Britse Ladbrokes. Die aanbieder van online-kansspelen is in 2003 door De Lotto aangeklaagd. Die officieel gesanctioneerde monopolist heeft daarbij gelijk al succes geboekt, wat uiteindelijk begin dit jaar nog door de Hoge Raad is bekrachtigd.

Niet effectief

Teeven erkent tegenover de Tweede Kamer dat blokkades van goksites zonder vergunning voor Nederland niet zaligmakend zijn. “Maatregelen als payment blocking en DNS-blocking zullen zeker genomen moeten worden, maar de effectiviteit van deze maatregelen heeft duidelijk zijn grenzen, zo blijkt uit een nader ingewonnen advies van Fox IT."

Directeur Ronald Prins van dat securitybedrijf heeft al ronduit gesteld dat DNS-blokkades niet effectief zijn. Ook niet voor de torrentsite The Pirate Bay, tweet hij over de brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.

Controversieel?

Het is overigens nog de vraag of deze nieuwe beleidsplannen op de rit blijven. “Volgende week beslist de Tweede Kamer wat er wel of niet controversieel verklaard wordt", vertelt Justitie-woordvoerder Jaap Oosterveer. Hij kan vragen van Webwereld over details van Teevens blokkadeplannen nog niet beantwoorden.