Gisteren heeft Advanced Micro Devices (AMD) zijn nieuwe K6-3 processor gelanceerd. De 400 MHz versie gaat al in grote hoeveelheden de fabriekspoorten uit, terwijl de 450 MHz chip nog maar mondjesmaat leverbaar is. Uit testen van PC World op standaard applicaties (als bijvoorbeeld Excel) blijkt dat de 400 MHz K6-3 ongeveer 12 procent is dan de 400 MHz K6-2 en ongeveer even snel als een 400 MHz Pentium II. Dit is vooral bereikt doordat AMD in de chip een 256 KB grote secondary cache heeft geplaatst, waardoor het cache op volle snelheid in plaats van halve snelheid draait.

Bij spelen en grafische toepassingen moeten de verschillen nog groter worden daar AMD doorgaat met het gebruik van 3DNow, de set instructies in de centrale processor eenheid (CPU) die bij de vorige chip werd geïntroduceerd. Op zich profiteren hier nog niet zoveel toepassingen van, maar steeds meer spelfabrikanten passen hun spelen aan deze nieuwe instructies aan, net zoals ze dat met de nieuwe Intel III van Pentium zullen doen.

Ondanks alle verbeteringen is de nieuwe chip niet geheel nieuw; het is meer een doorontwikkeling van de K6-2. Een echt totaal nieuwe processor komt al in het midden van dit jaar: de K7. Analisten denken dat deze K7 een reële bedreiging voor het technologische leiderschap van Intel gaat betekenen. Intel zal dus alle zeilen moeten bijzetten.

Volgens AMD gaat Compaq de K6-3 gebruiken in zijn Presario-lijn. PowerLeap Products, een firma die upgrades voor PC's levert, heeft al een K6-3 upgrade-kit aangekondigd voor bestaande op Intel en AMD gebaseerde chips. Deze zal in het tweede kwartaal beschikbaar zijn voor maximaal 350 dollar.