De kabel- en telecombedrijven gaan in beroep tegen de besluiten van telecomautoriteit OPTA en mededingingswaakhond NMa die de joint-venture tussen KPN en Reggefiber eind vorig jaar bezegelden. De OPTA stelde toen een tariefplafond vast voor de maandhuur die Reggefiber aan externe partijen mag gaan vragen. Dit plafond loopt van 14,50 tot 17,50 euro, afhankelijk van de regio in Nederland.

Op basis van dit tariefbesluit ging niet veel later de NMa akkoord met de joint-venture, op voorwaarde dat het landelijk uit te rollen glasnetwerk open blijft en de deelname van KPN in de joint venture niet ongelimiteerd groeit.

Glasmonopolie

Maar dit is voor de marktrivalen niet genoeg. Ze vrezen 'hermonopolisering' van glasvezel door telecomgigant KPN. Het beroep tegen de OPTA-besluiten loopt bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), tegen de NMa is een procedure bij de Rotterdamse bestuursrechter gestart, meldt Emerce.

NMa bevestigt dat de kabelaars en telco's de mededingingsautoriteit voor de rechter slepen. OPTA was voor publicatie niet bereikbaar voor commentaar.

Ook UPC bevestigt het beroep, maar wil geen inhoudelijk commentaar geven 'zo lang de zaak loopt'. Ook BBned bevestigt desgevraagd dat het NMa-besluit wordt bestreden. BBned is lid van lobbygroep ACT, waarin ook een aantal andere klagers zitten.

Amsterdams glasnet

Begin februari nam de kersverse Reggefiber joint-venture een meerderheidsbelang in het Amsetrdamse glasvezelnetwerk GNA. Toen meldde UPC dat ze daar geen bezwaar tegen had. Die deelname is echter nog niet definitief, de OPTA  is hierover nog in consultatie met verschillende marktpartijen.