Dit blijkt uit mededelingen die aanbieders van breedbandinternet via de kabel onlangs aan hun abonnees hebben gedaan. Essent-dochter @Home maakt melding van hogere uploadsnelheden voor het volgend jaar. Deze worden doorgevoerd als reactie op de al aangekondigde snelheidsverhoging van andere aanbieders, zoals KPN met zijn adsl-pakketten. "Op dit moment is er een aantal internetaanbieders dat hun productspecificaties aan het aanpassen is. Deze marktontwikkelingen ontgaan Essent Kabelcom zeker niet", zo is te lezen in een mail aan de abonnees van @Home. In eerste instantie gaat het alleen om hogere uploadsnelheden. Zo [email protected] Breedband in het eerste kwartaal van 2004 een twee keer zo hoge upload. De abonnementsvormen Budget en Basis moeten het doen met een gelijke upload. Wel kunnen abonnees hier hun upload verdubbelen tegen een extra bedrag per maand. Over hogere downloadsnelheden bij @Home is nog niets definitief besloten, zo zegt een woordvoerder. "We zijn er druk mee bezig, maar we zijn er nog niet helemaal uit. Een snelheidsverhogin vergt namelijk een flinke investering in de infrastructuur", aldus de zegsman. Wel werd al eerder duidelijk dat de kabelaar volgend jaar met een nieuw abonnement aan de bovenkant van de markt komt, boven het huidige snelste abonnement van 2560 Kbps. Definitieve specificaties zijn nog niet gegeven. "Ook hier zijn we nog druk aan het rekenen", zo zegt de woordvoerder.

Multikabel en Chello

Ook Multikabel – na UPC, Essent en Casema de grootste kabelaar in Nederland – gaat de snelheden verhogen. De meeste abonnementen zullen in snelheid omhoog gaan en een aantal abonnementen wordt in prijs verlaagd", aldus de exploitant in een mail aan zijn abonnees. De specifieke veranderingen zullen binnenkort worden bekendgemaakt. Marktleider UPC heeft nog geen officiële aankondigingen gedaan op dit vlak, maar woordvoerder Marc Zellenrath belooft dat Chello `op redelijk korte termijn' met nieuwe producten en hogere snelheden komt. Verder zal het bedrijf zijn verschillende producten gaan bundelen tegen aantrekkelijke prijzen, zoals digitale tv en internet. Update, 11:50 uur: Commentaar @Home toegevoegd.
Update, 15:20 uur: In een eerdere versie stond ten onrechte gemeld dat ook @Home Basis gratis een hogere upload zal krijgen.