De Amerikaanse belangenvereniging van kabelaars en televisiestations NCTA vindt dat providers van vast internet datalimieten moeten opleggen. Klanten raken eraan gewend dat internet onbeperkt gebruikt kan worden en daarom denken veel analisten dat een datalimiet of betalen naar gebruik niet meer past in deze tijd.

Datalimiet not done

Maar volgens de CEO van de NCTA, Michael Powell, kunnen breedbandaanbieders nog gerust kunnen overstappen naar een model waarbij gebruikers betalen voor de hoeveelheid internetverkeer die ze verwerken. Zo’n model is ook wettelijk toegestaan en volgens Powell is het een model dat kabelaars met ‘urgentie en doelmatigheid’ moeten nastreven.

Datalimieten zijn voor klanten anno 2013 eigenlijk not done. Providers als KPN en UPC hanteren nog wel een Fair Use Policy, maar die wordt volgens providers alleen ingezet voor mensen die veel meer verbruiken dan anderen. In mei ontstond ophef in Duitsland toen Deutsche Telekom plannen had om een datalimiet in te stellen. Gebruikers die over hun limiet gingen, zouden worden afgeknepen, maar niet op eigen IP-diensten van Deutsche Telekom.