Het aanbod van NTL, een Amerikaans bedrijf, is haast onweerstaanbaar. Het bedrijf rekent geen aansluitkosten, geen abonnementskosten en ook geen kosten per tik. Er is wel een addertje onder het gras: de aanbieding is voorbehouden aan NTL-klanten.

NTL biedt kabel- en telecomdiensten aan op de Britse markt. Een abonnement op het dienstenpakket kost 9,25 pond (35 gulden) per maand. Om voor gratis nettoegang in aanmerking te komen dient voor tenminste 10 pond per maand gebeld te worden.

Het aanbod van NTL komt een dag na een soortgelijke aankondiging van AltaVista. Belangrijk verschil is echter dat AltaVista 35 gulden per jaar abonnementskosten vraagt en eenmalige aansluitkosten van 130 gulden. NTL zegt half april van start te gaan, AltaVista zegt nog twee tot drie maanden voorbereidingstijd nodig te hebben.

Internettoegang zonder telefoonkosten is geen onbekend fenomeen in Groot-Brittannië. NTL rivaal Telewest, ook een kabel- annex telecombedrijf, laat klanten voor 35 gulden per maand gratis inbellen als ze voor tenminste 10 pond per maand verbellen. British Telecom startte vorige week met een abonnement voor 9,99 pond (34 gulden) waarbij klanten tussen 18.00 uur en 24.00 uur kunnen inbellen op een gratis 0800-nummer.

De Britse overheid stimuleert aanbiedingen zoals NTL en AltaVista die doen. "We moeten ervoor zorgen dat niemand verstoken blijft van deze revolutionaire technologie", aldus premier Tony Blair dinsdag in een toespraak.

Internetproviders als FreeServe en Netscape Online, die internet met telefoonkosten maar zonder abonnementskosten aanbieden, beraden zich over hun toekomst. De koers van het aandeel Freeserve kreeg op de Londense effectenbeurs flinke klappen.Eerdere relevante berichten: 0800-dienst AltaVista mogelijk ook naar Nederland (07 maart 2000) AltaVista start 0800-provider in Groot-Brittannië (06 maart 2000)