Het koppelen van kabelkanalen is nu al gemeengoed om hogere snelheden te halen. Volgens Intel is de huidige norm acht gekoppelde kanalen. De nieuwe Puma 6-chip biedt een maximale downstream-snelheid van 1 Gbps en een upstream van 240 Mbps (Megabit per seconde). Dat laatste is volgens de chipmaker een verdubbeling ten opzichte van huidige DOCSIS-kabelmodems.

Back-end eerst

Intel mikt hiermee in eerste instantie op de netwerkapparatuur die kabelproviders zelf gebruiken om de verbindingen naar hun klanten te leggen. De Puma 6-chips zijn dan ook bestemd voor gateway-apparatuur, hoewel Intel ook Puma-chips biedt voor kabelmodems.

Kabel-isp's kunnen hun huidige DOCSIS 3.0-infrastructuur gebruiken om zonder ingrijpende netwerkaanpassingen flink hogere snelheden te bieden, schrijft ict-nieuwssite The Inquirer. Natuurlijk kunnen zij er ook voor kiezen om simpelweg hun bestaande gateway-apparatuur te consolideren met deze nieuwe kabelchip.

Groot-Brittanni├ź, Zuid-Korea

De Britse isp Virgin Media wil tests uitvoeren met 1,5 Gbps op zijn DOCSIS 3.0-kabelnetwerk. De Zuid-Koreaanse provider SKbroadband heeft concrete plannen om 1 Gbps volgend jaar in productie te nemen, meldt Intel. De chipmaker heeft zijn Puma 6 geshowd op een kabelcongres in Boston.