Na jarenlang gesteggel kwam OPTA vorig jaar met het besluit dat de grote kabelaars UPC en Ziggo hun netwerken moesten opengooien voor nieuwkomers. In eerste instantie alleen voor analoge tv, later ook digitale tv en wellicht kabelinternet.

Eerdere poging mislukt

De rechter stak daar echter resoluut een stokje voor. OPTA had zijn huiswerk niet gedaan en kabelmarkt niet goed gedefinieerd. Voor heel Nederland hebben Ziggo en UPC immers geen aanmerkelijk marktmacht, en van regionale markten is geen sprake, oordeelde de rechter.

OPTA beloofde strijdvaardig alsnog een nieuwe marktanalyse te maken om de kabel open te gooien, maar komt daar nu keihard van terug.

Analoge tv marginaliseert

Volgens de toezichthouder is de digitalisering van de tv-markt sneller gegaan dan verwacht, bijna zeventig procent van de Nederlanders heeft inmiddels digitale televisie. Hierdoor marginaliseert het belang van analoge tv vindt OPTA.

Bovendien kan KPN beter concurrerende digitale televisie gaan bieden via de vaste lijn door de recent aangekondigde investeringen in het kopernetwerk. Alternatieve aanbieders zoals Tele2 hebben toegang tot deze lijn en kunnen daarmee diensten aan consumenten bieden, stelt de waakhond.

Conclusie: "Op basis van de huidige regelgeving is regulering van de kabel op dit moment dan ook niet noodzakelijk."

OPTA analyse TV-markt