"Dit tarief is het doodvonnis voor onze portal, die zonder winstbejag was opgezet", melden de makers van Kabelradio.nl in het uitgestuurde persbericht. Het huidige aanbod zou volgens de online-radiotarieven van Buma/Stemra, waar lang op is gewacht, een factuur van zo'n 6000 euro per jaar opleveren.

"Onze site was een ode aan het fenomeen radio dat dankzij internet weer spannend werd." Die ode is nu dus afgelopen. De makers zijn vooral verbolgen over het feit dat Buma/Stemra geld rekent zowel aan een radiostation, dat zelf online uitzendt, als aan portals die naar dat station verwijzen. "Dat is dubbel incasseren."

YouTube-filmpjes

"Wat nog niet iedereen beseft is dat het internetlandschap vanwege de regeling ernstig zal verschralen, omdat ook het particuliere gebruik van YouTube-filmpjes belast zal worden, zodat ook dit fenomeen binnenkort tot het verleden zal behoren." Kabelradio.nl voorspelt dus ook het einde voor het embedden van andermans films en videofragmenten.

Webwereld heeft eerder al vragen gesteld aan Buma/Stemra over de toepasbaarheid van de nieuwe tarieven op het embedden van YouTube-filmpjes. Die tarieven zijn geldig, omdat embedden door Buma wordt gezien als 'tweede openbaarmaking'.

Het zou echter alleen gelden voor websites met commerciële doeleinden. "Dan hebben we het niet over een particulier die een embedded file plaats op een weblog, maar over een video in een commerciële omgeving," zei een woordvoerder toen tegen Webwereld.