Staatssecretaris Teeven gaat werken aan het verbieden van downloaden uit illegale bron. Volgens de bewindsman tekent zich hiervoor een Kamermeerderheid af, nadat de PvdA een dergelijk voorstel lijkt te steunen. Dat doet de partij weliswaar in uiterst vage bewoordingen. De VVD en CDA zijn wel duidelijk vóór het downloadverbod. Daarmee voelt de regering zich gesteund in het zoeken naar nieuwe handhavingsmogelijkheden.

Alsnog downloadverbod

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt wil echter alleen diegenen aanpakken die verdienen aan het aanbieden van illegale content, benadrukt hij. Dat gebeurt nu echter ook al, en daarvoor is geen downloadverbod nodig. Desondanks was het een 'nieuw signaal' dat Teeven met beide handen aangrijpt.

Vorig jaar december was een duidelijke meerderheid tégen een downloadverbod. “Sindsdien heb ik stilgezeten, maar nu word ik duidelijk weer een kant op gestuurd. Ik heb goed naar de PvdA geluisterd. Het is een nieuwe denkrichting, met alle mitsen en maren", zegt staatssecretaris Teeven.

"Het is duidelijk dat er voor het succes van legaal aanbod aan de andere kant handhaving nodig is. Er moet correctie zijn, en dat kan een civielrechtelijk downloadverbod zijn", aldus Teeven. De PvdA sprak hem niet tegen, en steunde op die manier de nieuw ingeslagen weg van het kabinet.

Thuiskopie afgeschaft

De PVV noemt de halve draai of het pirouetje van de PvdA onbegrijpelijk. Maar de richting is duidelijk en het kabinet haalt het downloadverbod weer van stal, nu met steun van een Kamermeerderheid. Dat betekent ook dat de thuiskopieheffing zo snel mogelijk na 2013 zal worden afgeschaft.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven constateert: "De Kamer heeft vanmiddag een downloaddraai om de oren gehad. Dat is behoorlijk slikken."

Het Kamerdebat is nog bezig en live te volgen.