De regering zal geen wetsvoorstel maken om het downloaden uit illegale bron te verbieden. Daarmee geeft het gevolg aan de motie van de Tweede Kamer, die in december het downloadverbod de prullenbak in stemde.

Thuiskopie "ook de komende jaren"

Dit houdt echter wel in dat de nieuwe, tijdelijke thuiskopieheffing voor dit jaar, op onder meer pc's, tablets en smartphones, ook na 2013 zal blijven bestaan. Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven in een brief aan de Kamer.

Vlak voor de motie had Teeven al gewaarschuwd dat het niet instellen van het downloadverbod tot gevolg zou hebben dat de thuiskopieheffing, waar het kabinet van af wil, “de komende jaren" zal blijven bestaan. “Dit betekent dat in 2013 wederom een algemene maatregel van bestuur zal worden voorbereid", aldus Teeven. Later dit jaar wordt beslist of die AMvB voor één jaar gaat gelden of langer, legt een woordvoerder van Justitie uit.

Patstelling duurt voort

Met deze status quo duurt de politieke patstelling voorlopig voort, want Teeven rept ook verder niet meer over modernisering van het auteursrecht. Teleurstellend, vindt D66-kamerlid Kees Verhoeven. "Het is jammer dat nu een downloadverbod van de baan is, de discussie over het auteursrecht lijkt te stoppen", aldus Verhoeven tegen Tweakers.

In de rechtszaal woedt de discussie echter wel volop, en mogelijk zorgt dat wel voor een doorbraak in het moeizame dossier van wel of geen downloadverbod en wel of geen thuiskopieheffing. Er woeden verschillende rechtszaken over, waaronder een bij de Hoge Raad, die vragen heeft gesteld aan het Europees Hof. De Hoge Raad vraagt zich hardop af of downloaden uit illegale bron, die typische Nederlandse verworvenheid, niet in strijd is met het Europees recht.