De Tweede Kamerfractie van de Socialistische Partij wil naar aanleiding van berichtgeving van Webwereld over de gevolgen van de Amerikaanse anti-terreurwet Patriot Act weten hoe de ministers Spies en Opstelten willen voorkomen dat privacygevoelige informatie van Nederlandse burgers worden doorgegeven aan buitenlandse overheden.

Al eerder zijn beide ministers hierover aan de tand gevoeld. Dat gebeurde in september toen duidelijk werd dat bedrijven die clouddiensten aanbieden, zoals Microsoft en Google, konden worden gedwongen data die op hun servers staan door te geven aan de Amerikaanse autoriteiten als die daar met de Patriot Act in de hand om vroegen. Dit kan ondanks dat die data van niet-Amerikanen is en ondanks dat de servers staan in Europese datacenters.

BZK wilde Europa afwachten

Donner, voorganger van Spies, zei vorig jaar tegen de Tweede Kamer dat hij verwachtte dat nieuwe Europese regelgeving hieraan een einde zou maken. Die regelgeving, de Data Protection Regulation, is vorige week bekend geworden in een voorstel van de Europese Commissie, maar biedt bedrijven nog steeds geen bescherming tegen de Patriot Act.

In tegendeel zelfs, bedrijven die niet aan een Amerikaans verzoek voldoen omdat ze zich aan de Europese privacywetten willen houden, krijgen problemen met de Verenigde Staten, maar Eurocommissaris Reding heeft ook al laten weten dat als die bedrijven wel op het verzoek van de Amerikanen ingaan, ze sancties kunnen verwachten van de Europese Commissie. “Dat kan toch niet", reageert Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP, die nu vragen heeft gestuurd naar beide ministers. “Aanbieders van clouddiensten komen zo in een onmogelijke positie."

Waar ligt de verantwoordelijkheid?

Van Raak vraagt de ministers ook naar hun mening over de opmerking van de woordvoerder van Reding dat het aan de bedrijven zelf is om de juridische situatie te analyseren en te besluiten hoe ze reageren op een dergelijk Amerikaans verzoek.

“Waarom laat u de bescherming van privacygevoelige informatie van Nederlandse burgers over aan commerciële bedrijven, die binnen de huidige verhoudingen niet kunnen voldoen aan de eisen van zowel de Verenigde Staten als die van de Europese Unie? Bent u het met mij eens dat u uiteindelijk verantwoordelijk bent voor de bescherming van privacygevoelige informatie van Nederlandse burgers? "