Dat schrijft staatsecretaris Bijleveld-Schouten, van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties, in een brief aan de Tweede Kamer. Vorig jaar gaf de staatssecretaris het onafhankelijke onderzoeksinstituut TNO de opdracht om de impact van de web 2.0 trend in de samenleving te onderzoeken.

Dit kun je niet negeren

Dat rapport verscheen in april dit jaar en de 'conclusies' van het rapport waren onder andere dat web 2.0 staat voor een actievere rol van gebruikers en meer openheid. In de brief aan de Tweede Kamer geeft Bijleveld haar reactie op het rapport en de plannen die het kabinet heeft om een web 2.0 een grotere rol te geven bij de totstandkoming van beleid.

Thijs Manten, woordvoerder van staatssecretaris Bijleveld, zegt dat de brief zowel als uitleg en als aankondiging gezien kan worden. "Je kan op je klompen aanvoelen dat dit een ontwikkeling is die je niet kan negeren. Volgens TNO is web 2.0 dan ook iets waar mee aan moeten doen. Maar op dit moment is het nog aftasten wat er precies mee gedaan gaat worden. In de brief staan een aantal experimenten op de agenda maar we hebben nog niet een bepaald einddoel in het vizier."

Last van de Overheid

De staatssecretaris noemt een aantal voorbeelden van 'eparticipatie' zoals MijnOverheid.nl, LastvandeOverheid.nl, WatStemtMijnRaad.nl, Petities.nl en WijWaarderen.nl.

Bijleveld roemt in de brief ook een aantal gemeenten dat druk in de weer is met webconcepten en het verbeteren van de dienstverlening richting de inwoners. Zo vermeldt zij de gemeente Apeldoorn die gebruik maakt van 3D modellen waarin te zien is hoe nieuwbouwwijken eruit komen te zien en de gemeente Voorst in Gelderland die via Google Maps duidelijk maakt aan de bewoners welke bouwvergunningen er zijn uitgegeven.

Prijsvraag

Het ministerie lanceerde eerder deze maand nog een prijsvraag om originele webconcepten te verzamelen. Doel van de prijsvraag is om via een te ontwikkelen concept de dienstverlening richting de burger te verbeteren.

Bijleveld besluit haar brief: "Het internet staat niet stil: er wordt alweer over web 3.0 gesproken, met alle spraakverwarring van dien. Ik zie het als mijn taak om de consequenties van deze ontwikkelingen onder de aandacht te brengen en indien nodig te stimuleren. De maatschappelijke trend die zich op internet voordoet dat burgers actievere rollen op zich nemen, kan van buitengewoon belang zijn voor de manier waarop overheid en openbaar bestuur functioneert."