Het kabinet moderniseert het auteursrecht en begint met het afschaffen van de geschriftenbescherming. Daartoe heeft staatssecretaris Teeven deze week een wetswijziging geformuleerd. Deze wijziging moet de Nederlandse (online) economie stimuleren en concurrentie bevorderen.

Niet creatief, wel beschermd

Tot nog toe valt niet-creatieve content als telefoongidsen, catalogi, dienstregelingen, theaterprogramma's en gebruiksaanwijzingen onder de geschriftenbescherming. Anderen mogen deze data dan niet zonder toestemming hergebruiken. Anders dan bij het 'pure' auteursrecht gaat het echter om content die niet creatief is; het is alleen feitelijke informatie. Het kabinet is echter voor “vrije verspreiding van feitelijke informatie" en schaft nu de geschriftenbescherming af.

Nu staat het auteursrecht onbedoeld in de weg van “creatief hergebruik van bestaand materiaal of het innovatief gebruik van informatie en de eenvoudige uitwisseling daarvan", aldus Teeven. Het voorstel kan vergaande gevolgen hebben. Vooral voor de tv-omroepen, die nu nog een monopolie hebben op programmagegevens.

Zo werd de Telegraaf vorig jaar door de rechter teruggefloten toen het een eigen tv-gids publiceerde. Zonder geschriftenbescherming hebben de omroepen geen poot meer om op te staan. De maatregel kan dan ook de concurrentie bevorderen, hoopt het kabinet. Het zou bovendien goed zijn voor bijvoorbeeld vergelijkingssites en andere online informatiemakelaars.

Belangrijke stap

Volgens auteursrechtspecialist en advocaat Arnout Groen is de afschaffing van de geschriftenbescherming dan ook een belangrijke ontwikkeling. Wel is het een logische stap, omdat de geschriftenbescherming een “uniek Nederlands fenomeen" is. Geen enkel ander Europees land heeft dit namelijk. Het afschaffen is dus goed voor de uniforme Europese markt en de Nederlandse economie, omdat de uitzondering dan niet langer geldt.

Belanghebbenden kunnen zich nog tot 11 april uitlaten over het wetsvoorstel in een internetconsultatie. Groen verwacht dat vooral de omroepen zich met hand en tand zullen verzetten.