Is de Nederlandse netneutraliteit nu wel of niet in strijd met omstreden voorstel van Eurocommissaris Neelie Kroes? Volgens de Tweede Kamer en het Europees Parlement wel, omdat het Europese voorstel de deur open zet voor zogenaamde aparte tolwegen voor internetdiensten waar aanbieders extra betalen voor gegarandeerde doorgifte.

De Kamer gebood onlangs per motie van D66 minister Kamp om de strikte Nederlandse netneutraliteit in Brussel te verdedigen. Dat zal het kabinet doen, belooft Kamp, alleen hij ziet helemaal geen probleem.

Geen tegenstrijdigheid met Nederlandse wet

Het kabinet is namelijk “positief” over het plan van Kroes op het gebied van de bescherming van de eindgebruikers en netneutraliteit. “De voorstellen komen vrijwel overeen met de Nederlandse regelgeving voor netneutraliteit en het hoge niveau van Nederlandse consumentenbescherming”, schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken aan de Kamer.

Kamerlid en motie-indiener Kees Verhoeven van D66 is niet tevreden met het standpunt van het kabinet. “Deze reactie is inderdaad niet in lijn met mijn motie. Ik ga ervan uit dat deze tekst nog wordt aangepast aan de laatste stand van zaken. Netneutraliteit is een te belangrijk onderwerp om onduidelijkheid over te laten bestaan", aldus Verhoeven in een reactie aan Webwereld.

Ook intern kritiek op plan Kroes

De telecomministers van de Europese lidstaten komen op 5 december bijeen in de Telecomraad om de ontwerpverordening van de Europese Commissie te bespreken. Kroes wil dat de Raad en het Europarlement vóór mei 2014 akkoord zijn met het plan, die van Europa één telecommarkt moet maken. Die deadline noemt Kamp "een ambitieus streven".

Over het plan van Kroes waren ook binnen de Europese Commissie zelf bezwaren, maar het voorstel werd ongewijzigd ingediend. Recentelijk liet de Europese privacywaakhond EDPS zich negatief uit over het voorstel.

UPDATE: reactie Kees Verhoeven toegevoegd