Dat schrijft het kabinet in een uitgebreide reactie (pdf) op het van de zomer verschenen rapport van de commissie Gerkens.

Het kabinet wil met het downloadverbod legale online diensten stimuleren. Nieuwe bedrijfsmodellen komen niet van de grond als andere partijen zich met illegale activiteiten verrijken. "Daardoor ontstaat een markt waarin consumenten tegen een redelijke vergoeding en op een legale manier op internet aan muziek en films kunnen komen en rechthebbenden ook in de toekomst verzekerd zijn van inkomsten."

Legale alternatieven

De Commissie Gerkens adviseerde in juni dat er pas een downloadverbod kan komen op het moment dat er legale alternatieven zijn. Het kabinet lijkt op dit punt af te wijken door te zeggen dat zonder downloadverbod legale diensten geen kans maken.

Het downloadverbod zal betekenen dat de huidige heffing op blanco cd's en dvd's wordt afgeschaft. Volgens het kabinet komt het huidige stelsel door snelle groei van de beschikbare geheugencapaciteit en de snelheid van het dataverkeer nog meer onder druk te staan. Onlangs besloot de regering de het thuiskopiestelsel nog drie jaar te bevriezen en niet uit te breiden naar andere geheugendragers.

Geen Franse praktijken

De regering wil geen Franse praktijken in Nederland. "Het kabinet wil het downloadverbod niet gebruiken om individuele internetgebruikers het leven zuur te maken, maar juist om de illegale activiteiten van commerciële partijen uit te bannen."

Waar de commissie Gerkens een rol ziet voor isp's bij de handhaving van het downloadverbod, is het kabinet terughoudender. "Het opleggen van aanvullende verplichtingen voor internet service providers (ISP’s) en hostingproviders, zoals voorgesteld door de parlementaire werkgroep, zou weinig effect hebben. De rol van ISP’s beperkt zich tot het faciliteren van de toegang tot het internet en strekt zich niet uit tot het beheren van content."