De fracties van de VVD, CDA en PvdA overwegen allen nieuwe wetgeving om de kabelaars tot concurrentie te dwingen. Die nieuwe wetgeving moet er komen als OPTA niet tot een nieuw marktbesluit weet te komen. Eerder deze week heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de OPTA-besluiten voor openstelling van de kabel naar de prullenmand verwezen.

Daarmee vervalt voor Ziggo en UPC de verplichting om hun analoge en digitale tv-pakket door te geven aan nieuwkomers op de kabelmarkt, zoals Tele2. Die telecomconcurrent was al druk aan het klanten werven, maar moet nu zijn kabelplannen, onder druk van UPC en Ziggo, halsoverkop annuleren.

Tijd voor nieuwe wetgeving

De Kamerfracties zijn teleurgesteld in de uitspraak van het CBb. Zij maken duidelijk dat linksom of rechtsom de kabelmarkt moet worden opengebroken.

Joop Atsma, Kamerlid voor het CDA, vindt de uitspraak van het CBb onbegrijpelijk. "De rechter stelt dat mensen genoeg mogelijkheden hebben om te kiezen voor alternatieven voor kabeltelevisie. Maar in veel gevallen, bijvoorbeeld voor mensen op het platteland, is dat niet zo.''

Op Twitter toont hij zich minder diplomatiek: “Kabelbedrijven blijven monopolist. We zijn weer terug bij af. Consument de dupe! Hoog tijd voor nieuwe wetgeving.”

Snel nieuw besluit

VVD-Kamerlid Afke Schaart is voorzichtiger, en benadrukt dat ze er van uit gaat dat OPTA snel met een nieuw besluit komt. Dat moet volgens haar “binnen twee maanden” kunnen. “Ik heb de moed nog niet verloren. Eerst wil ik duidelijkheid van OPTA en de minister van Economische Zaken over wat de mogelijkheden zijn. Daarna kijken we verder.”

Maar ook de VVD is stellig dat als de OPTA binnen het huidige wetgevingskader de kabel niet kan openbreken, een wetswijziging de enige optie is. Schaart: “Er is geen goede concurrentie op deze markt. De kabel móet open.” Volgens haar wordt dat standpunt in de Kamer zeer breed gedeeld.

'Snijdt geen hout'

Ook PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vindt de uitspraak van het CBb “buitengewoon frustrerend”. “Hier is jaren aan gewerkt, en één beweging van de rechtbank blokkeert dit."

"De redenering van de rechter snijdt niet bepaald hout. Kabel-tv, satelliet, Digitenne en iptv kun je niet op één lijn zetten. De kwaliteit van de kabel is anders. Natuurlijk hebben UPC en Ziggo een aanmerkelijke marktmacht in hun eigen regio’s. Zij vertonen ook typisch monopolistengedrag.”

Van Dam vindt dat het CBb de Telecomwet te veel naar de letter heeft geïnterpreteerd en niet naar de geest. “De rechter geeft een interpretatie die niet strookt met die van de wetgever.”

Binnen hun verzorgingsgebied hebben de beide kabelaars elk meer dan 80 procent van de tv-markt in handen. Overigens daalt dat marktaandeel de laatste jaren wel, zij het heel langzaam.

Ook PvdA hoopt dat OPTA snel met een herstelbesluit zal komen. “OPTA heeft een ruime taakopvatting, dat moet kunnen. Alleen de onderbouwing moet beter. Dan kan met spoed binnen een paar maanden.”

Weinig speelruimte

Mocht dat niet lukken dan wil Van Dam de Telecomwet aanpassen. Hij erkent echter dat de speelruimte daarvoor, ook voor het parlement, erg klein is. Veel wetten, ook de Telecomwet, zijn voor een groot gedeelte gestoeld op Europese Richtlijnen. Volgens Van Dam moet de Nederlandse overheid Brussel overtuigen dat de machtige positie van de kabelaars op de Nederlandse markt uniek is.

Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven boort de hoop op een wetswijziging echter de grond in. Dat is "onmogelijk" omdat Nederland vast zit aan Europese regels, stelde de bewindsvrouw na afloop van de ministerraad.

PVV heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar op deze kwestie.

Uiteraard hopen ook de nieuwkomers op de kabel, Tele2 en Online, vurig op een nieuw besluit van OPTA.Tele2 is ondertussen een petitie gestart met de slogan “Wil jij ook keuze op de kabel? Steun dan Tele2 in de strijd voor keuzevrijheid op de kabel!” Volgens het bedrijf heeft het al duizenden steunbetuigingen ontvangen.

Crisis bij OPTA

OPTA zit zelf enigszins in crisissfeer. Het is namelijk nog allerminst zeker dat de toezichthouder een nieuwe marktanalyse en besluit kan gaan nemen, vertelt de woordvoerster aan Webwereld.

"We onderzoeken nu of de uitspraak van de rechter nog ruimte biedt voor vervolgstappen of dat de opening van de tv-kabel met de uitspraak definitief ongedaan is gemaakt.” OPTA denkt hier binnen een week uit te zijn. Daartoe zijn nu alle verloven van medewerkers ingetrokken.