De politieke patstelling over het auteursrecht blijft voortduren. Op 22 november sloot het PvdA een downoadverbod niet langer uit, maar de partij draaide daarna, waardoor nu alsnog een meerderheid van de Kamer tegen het downloadverbod is.

D66 en PvdA dienden tijdens een kort vervolgdebat dinsdag zelfs een motie zodat het kabinet niet met nieuwe wetgeving komt die het downloaden uit illegale bron gaat verbieden. Over de motie wordt volgende week gestemd, maar tijdens het eerdere debat blijkt dat een ruime meerderheid van PvdA, PVV, D66, SP en GroenLinks tegen het downloadverbod is en blijft.

Heffing op settopboxen

Aan de andere kant dienden CDA en VVD ook een motie in, juist om de thuiskopieheffing zo snel mogelijk af te schaffen. Daar heeft staatssecretaris Teeven wel oren naar, maar het is of het een of het ander. Als de kamer nieuwe wetgeving blokkeert, dan ziet het er naar uit dat de thuiskopieheffing nog jaren zal blijven bestaan, dreigde Teeven. Hij ontraadde dan ook de motie van D66 en PvdA.

Het CDA diende nog een motie om settopboxen van de lijst met heffingsplichtige apparaten te halen. Vanaf 1 januari gaat de thuiskopieheffing namelijk ook gelden op smartphones, laptops, tablets, harddisks en settopboxen. Volgens het CDA worden de settopboxen uitgedeeld door de kabelbedrijven die al rechten hebben afgedragen, dus zou een thuiskopieheffing een dubbele betaling zijn. Bovendien is de opslag slechts van tijdelijke aard om een uitzending te timeshiften.

Teeven volgt echter het advies van SONT: de settopboxen worden voor meer dan 10 procent gebruikt om thuiskopie├źn mee te maken, dus komt er een heffing op.

Klem tussen rechtszaken

Tenzij de stemming volgende week verrassingen oplevert, is daarmee de politieke situatie precies hetzelfde als vorig jaar. Ondertussen zit de regering wel klem tussen twee rechtszaken, zoals Teeven erkende, en dreigen megaclaims tegen de Staat over en weer.

Aan de ene kant oordeelde het Hof dat de Staat heeft verzaakt met het regelen van billijke vergoeding via de thuiskopieheffing. Aan de andere kant is de techindustrie nu een rechtszaak begonnen tegen de nieuwe heffingen.