Een Kamermeerderheid heeft dinsdag een wetswijziging ingediend die netneutralitreit in de telecomwet vastlegt en providers verbiedt om internetdiensten of apps van anderen te blokkeren, vertragen of tariferen.

Neutraliteit op vast en mobiel

Het amendement is een uitwerking van een motie die de Kamer onlangs aannam. Netneutraliteit gaat gelden voor zowel de providers van vast als mobiel internet.

Wel zijn er een aantal uitzonderingen ingesteld op het algemene blokkeer- en afknijpverbod. Zo mogen providers wel aan traffic management doen om verstoppingen te voorkomen, mits gelijke soorten verkeer gelijk worden behandeld. Ook blijft het mogelijk om malware en spam op een netwerk te blokkeren.

Daarnaast kunnen providers abonnees die bewust of onbewust (zoals zombies in een botnet) zelf een bron van malware of spam zijn blokkeren, mits ze van tevoren op de hoogte worden gesteld.

Expliciet stelt de wetswijziging dat providers de tarieven voor internettoegang niet afhankelijk mogen maken van welke dienst of applicatie wordt gebruikt. Met dit amendement wordt het tariferen voor bijvoorbeeld Skype of Viber door de operators verboden, iets wat KPN van plan is en Vodafone al doet.

Eigen betaalde VoIP-dienst mag

Wel mogen providers desgewenst eigen, betaalde en aparte VoIP-diensten aanbieden, zoals nu al veelvuldig door vaste providers gebeurt.

Aanbieders kunnen hun abonnementen voor internettoegang wel differentiëren op andere manieren, bijvoorbeeld in beschikbare bandbreedte en datalimieten, schrijven de partijen in een toelichting. Maar de wetswijziging is er expliciet op gericht “om de keuze- en uitingsvrijheid van eindgebruikers op het internet te maximaliseren."

Slikken of stikken voor providers

D66-Kamerlid Kees Verhoeven: “De essentie van internet is alle informatie vrijelijk delen en niet een selectief beetje. De burger moet altijd toegang hebben tot alle informatie op het internet. Providers mogen niet bepalen waar de internetter in geïnteresseerd is. Het is hoog tijd dat dit in de wet komt te staan.”

Martijn van Dam, PvdA: “Het internet is van iedereen, niet van de grote telecombedrijven die voor jou bepalen wat je wel en niet mag bezoeken. Het is een grote stap dat Nederland deze waarborg in de wet opneemt, hopelijk volgen meer landen.”

PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel is ook positief: “Onlangs heb ik de minister al gevraagd om de consument niet op te laten draaien voor extra kosten als telecombedrijven hun broek niet meer kunnen ophouden en geld willen verdienen door via de achterkant websites tegen te houden of te blokkeren. Ze moeten maar met andere verdienmodellen op de proppen komen.”

Maar Van Bemmel moet dit nog wel intern met de PVV-fractie bespreken totdat de partij formeel zijn standpunt bepaalt. Een Kamermeerderheid is dus nog geen uitgemaakte zaak.

Verhagen plots voor netneutraliteit

Het amendement wordt binnenkort in de Kamer behandeld. Het Ministerie van Economische Zaken komt naar verwachting ook nog met een eigen wetsvoorstel inzake netneutraliteit.

Tot voor kort wilde het Kabinet niet verder gaan dan transparantie eisen van de providers, maar vorige week beloofde minister Verhagen ineens de motie van de Kamer uit te voeren. Als het amendement wet wordt is Nederland het eerste Europese land dat netneutraliteit bij wet afdwingt. Alleen Chili heeft al een verplichte netneutraliteit.

Het ministerie kon niet direct inhoudelijk reageren op het amendement van de Telecomwet.

Vodafone: Kamer onverantwoord bezig

Vodafone is verbolgen over de geplande wetswijziging. "De haast waarmee de Tweede Kamer net neutraliteit in de wet wil vastleggen is letterlijk onverantwoord," aldus de operator in een verklaring. Zo is volgens Vodafone totaal niet onderzocht wat dit voor gevolg heeft voor de tarieven voor internettoegang.

"Het is onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer afwijkt van de lijn van de Europese Comissie en zonder de resultaten van het lopende onderzoek door BEREC af te wachten, te snel wetgeving wil introduceren."

UPDATE 16.40 uur: Toegevoegd dat PVV-standpunt formeel nog niet is bepaald en de reactie Vodafone.

Amendement Over Netneutraliteit