De Kamercommissie ICT gaat onderzoeken hoe projecten als de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), de OV-chipkaart, politie- en brandweersysteem C2000 en het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) in de toekomst beter kunnen worden uitgevoerd zodat minder miljarden belastinggeld verspild worden.

Vandaag om 9.45u begint de commissie onder leiding van VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias aan de eerste openbare hoorzittingen met deskundigen over ICT bij de overheid. Naast Elias nemen ook Paul Ulenbelt (SP), Hanke Bruins Slot (CDA), Manon Fokke (PvdA) en Paul van Meenen (D66) zitting in de commissie. De Tweede Kamer besloot in 2012 tot een parlementair onderzoek waar de commissie deel van uitmaakt.

"De overheid pakt ICT-projecten vaak verkeerd aan, en dat begint al bij wie de rekening betaalt", zegt ICT-ondernemer René Veldwijk tegenover de NOS. Hij was een van de vier leden van de externe klankbordgroep die de commissie ICT hielp bij de voorbereidingen. Achter de schermen zijn intussen al externe onderzoeken uitgevoerd, die de commissie bij haar eindrapport in het najaar zal openbaren. De hoorzittingen zijn te volgen via NPO Politiek.

Vandaag worden onder anderen ICT-ondernemer en hoogleraar Hans Mulder en aanbestedingsdeskundige Stephan Corvers gehoord. Eerder werd bekend dat sommige genodigden niet voor de commissie willen verschijnen vanwege "bedrijfsgevoelige informatie".