Dinsdag heeft de stadsregio Amsterdam aan staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat toestemming gevraagd om per 15 april de strippenkaart helemaal af te schaffen.

Maar de Kamer heeft daar een stokje voor gestoken. Met een ruime meerderheid werd een motie aangenomen die Huizinga verbiedt om Amsterdam het groene licht te geven totdat de strippenkaartban in Rotterdam is geëvalueerd, meldt het Parool.

Eerst Rotterdam

Vorige week ging de Kamer wel akkoord met de verplichte invoering van de OV-chipkaart in de stadsdegio Rotterdam. Die Rotterdamse strippenkaartban gaat morgen in. De kamer wil dus eerst afwachten of daar alles naar behoren gaat voordat Amsterdfam aan de beurt is.

Het is nog onduidelijk wanneer de Rotterdamse migratie wordt geëvalueerd, maar duidelijk is dat Amsterdam de zelf gewenste deadline van 15 april niet gaat halen. Naar verwachting loopt de invoering enkele maanden vertraging op.

Veel klachten

De OV-chipkaart is ondanks de schier onontkoombare invoering zwaar omstreden. Veel reizigers klagen over gebrekkig gebruiksgemak, weigerachtige poortjes en automaten, hogere tarieven en minder privacy.

Nederland is niet het eerste land dat een elektronisch betaalsysteem op poten zet voor het openbaar vervoer. Maar in de meeste andere landen is geen sprake van dwang en zijn papieren tickets nog altijd geldig.