PvdA, SP, VVD en SGP wil dat er toch wetgeving komt om een verbod mogelijk te maken op 'extreem gewelddadige' computerspellen. Een motie daartoe van SGP-Kamerlid Kees van der Staai werd dinsdag in de Tweede Kamer goedgekeurd, zo meldt het ANP.

Eind augustus gaf de Minister in een antwoord op Kamervragen van de SGP al aan spellen zoals Manhunt 2 niet met de huidige wetgeving te kunnen verbieden. Dergelijke spellen mogen nu alleen worden verkocht aan mensen van 16 jaar en ouder.

In Amerika woedt nog steeds een normen en waardenstorm over het controversiële spel. Onlangs wisten hackers extreem gewelddadige scènes, die fabrikant Take Two juist eruit had gehaald om een voordeliger leeftijdsrating te krijgen, weer terug te toveren. Nu ijveren actiegroepen alsnog dat spel alleen verkrijgbaar moet zijn voor 'adults only' of beter nog in hun ogen, dat het helemaal uit de schappen moet.

Agressie of uitlaatklep

In Groot-Brittannië is Manhunt 2 tot nader order verboden, maar ook daar is de discussie rondom gewelddadige games (en films) in volle gang. De conclusies uit wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van dergelijke games op het menselijk gedrag zijn tegenstrijdig. De ene studie suggereert dat vooral jongens er agressief van worden, een ander onderzoek concludeert weer dat gewelddadige games bovenal een gezonde uitlaatklep zijn.