Minister Verhagen legt een motie van de Tweede Kamer om de frequentieveiling aan te passen naast zich neer. Op 3 juli besloot een Kamermeerderheid dat er gegarandeerd drie frequentieblokken moeten zijn voor nieuwkomers, ook al hebben die geen interesse.

Gigaveiling

Komende herfst staat er een megaveiling op de rol van maar liefst 41 mobiele licenties.

In eerste instantie zou deze veiling al begin 2012 plaatsvinden. Over de voorwaarden en beperkingen is, evenals bij vorige veilingen, lang gesteggeld. Er zijn maar liefst vijf verschillende onderzoeken uitgevoerd. Ook heeft de Tweede Kamer minister Verhagen gedwongen om meer ruimte voor nieuwkomers te reserveren in de 800 en 900 MHz-band. In totaal is er nu 30 MHz gereserveerd voor nieuwkomers.

Verboden voor huidige operators

In de huidige voorwaarden zijn dus die drie blokken al gereserveerd voor nieuwkomers, maar als deze nieuwkomers niet op al deze blokken bieden, dan kunnen de overblijvende naar de bestaande operators als die daar wel op hebben geboden.

De Kamer wil echter dat deze drie blokken per se voor nieuwkomers zijn. Mocht er een blok overblijven, dan kan die niet naar KPN, Vodafone of T-Mobile, maar moet er voor dat blok een nieuwe veiling komen, exclusief voor nieuwkomers. Een motie daartoe van PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel werd gesteund door SP, PvdD, PvdA, GroenLinks en de groep Kortenoeven/Hernandez, meldt Telecompaper.

Kamer tegenstrijdig

Verhagen is totaal niet te spreken over de motie, die hij dan ook naast zich neerlegt. Door steeds nieuwe en tegenstrijdige eisen van de Kamer is de veiling al meermaals uitgesteld, schrijft de minister.

“Ik heb in de debatten daarna, vooral ook richting de fractie van de PVV, steeds duidelijk aangegeven dat elke wijziging die nu nog komt leidt tot verder uitstel van de veiling. Het is bovendien ongepast om de spelregels tijdens de wedstrijd te veranderen. Zoals uw Kamer weet is de aanvraagprocedure voor de veiling reeds op 16 april jl. gestart," aldus Verhagen.

Geen verder uitstel

“Uitvoering van de motie leidt onherroepelijk tot uitstel van de veiling en dus tot uitstel van toetreding van nieuwkomers tot de markt. Daarmee bereiken wij precies het tegenovergestelde van wat de Kamer wenst."