Dat bleek gisteren in het debat tussen de Tweede Kamer en demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA). Tijdens het debat stelde voor SP-kamerlid Arda Gerkens leveranciers te verplichten IPv6 aan te bieden bij aanbestedingen. Binnenkort wil de politica daarover een motie indienen.

Harde eis breed gesteund

“Wat ik wil is dat dit wordt meegenomen in de lijst met eisen”, vertelt Gerkens tegenover Webwereld. Zo'n harde eis is nodig, omdat het meenemen van de versie van het internetprotocol nu nagenoeg geen rol speelt.

Een motie moet een volgend kabinet verplichten haast te maken met het toevoegen van een eis. Wie dan geen IPv6 kan aanbieden, hoeft dan niet te overwegen mee te dingen naar een opdracht.

Al voordat de motie is geschreven, is al duidelijk dat deze kan rekenen op een kamermeerderheid. CDA en PvdA steunen het plan in ieder geval. “Daarmee is nu al duidelijk dat er haast moet worden gemaakt”, jubelt de politica.

Urgent probleem

Al meer dan tien jaar wordt er gesproken over IPv6, toch is het protocol nog bijna nergens een verplichting. Het onderwerp is wel urgent, omdat steeds duidelijk wordt dat er inmiddels minder dan 10 procent van de IPv4-adressen over is. Voor een overstap zullen zowel programmatuur als hardware-oplossingen het nieuwere protocol moeten ondersteunen.

Ook Minister van der Hoeven ziet de problematiek en laat direct uitzoeken of het verplicht aanbieden van IPv6 mogelijk is. Een optie is om de standaard verplicht te stellen op de lijst van het Forum Standaardisatie. Ook zonder aanbesteding zal software dan moeten voldoen of heeft de overheid iets uit te leggen.

Dat er dan toch een motie moet volgen is volgens Gerkens niet vreemd. “Als het een motie is dan ligt er direct een harde wens van de Tweede Kamer waar een nieuwe regering mee aan de slag moet”, vertelt ze. “Anders blijft het iets waar deze regering mee bezig is en dat zou bij een volgend kabinet dan geen prioriteit hebben.”

Volgens experts lost IPv6 niet alleen problemen op, maar werkt het versnellend op het netwerk, biedt het meer mogelijkheden tot beveiliging en is de techniek erg geschikt voor onder andere mobiele telefoons.