Een motie van PvdA en GroenLinks daarover werd in de nacht van donderdag op vrijdag aangenomen. GroenLinks had zich al eerder hard gemaakt voor zo'n verbod op levering, en pleitte zelfs voor straffen voor bedrijven als Nokia en Siemens. De joint venture Nokia Siemens Networks heeft namelijk de geavanceerde netwerkapparatuur aan Iran heeft verkocht.

Met dat systeem kan het regime onder meer door meer middel van deep-packet inspecties het internet in de gaten te houden en filteren. Het netwerkbedrijf ontkent overigens dat dit kan met de geleverde technologie.

Vrije toegang tot internet

Ook is een meerderheid van de Kamer voor een EU-richtlijn om de mondiale vrije toegang tot het internet vast te leggen. De indieners van de motie, VVD en GroenLinks, wijzen op het Amerikaanse wetsvoorstel Global Online Freedom Act, dat handel met autoritaire staten aan banden moet leggen. Zo'n richtlijn moet het voor internetbedrijven duidelijk maken wat wel en niet mag in de handel met totalitaire regimes.

Subsidie voor nieuwsverspreiding

Verder wil de Kamer dat de regering 1 miljoen euro extra uit het Mensenrechtenfonds haalt om Iraniërs te steunen die nieuws willen verspreiden via internet. Dit staat in het verslag dat het AD maakte van het Kamerdebat.

Ook dienden GroenLinks en de PvdA een motie in om Nokia en Siemens op te roepen het geld dat ze in Iran hebben verdiend, te schenken aan organisaties die ijveren voor het veilige en vrije gebruik van nieuwe media in Iran. CDA en de VVD gaven echter geen steun aan dit voorstel.