PvdA-Kamerlid Martijn van Dam kreeg dinsdag steun van CDA en VVD voor zijn voorstel om ruimte te reserveren voor een nieuwkomer. Daarmee is een meerderheid voor dit streven. Van Dam gaat nu een motie indienen. Dat gebeurt waarschijnlijk pas volgende week, omdat de Kamer druk is met het behandelingen van de begrotingen, zegt hij tegen Webwereld. "Maar voor de kerst moet dit zeker lukken."

Grote vijf willen taart verdelen

In oktober voerde EZ al enkele belangrijke wijzigingen door in de Wimax-veilingvoorwaarden, om meer concurrentie te stimuleren, maar dit is voor de kamerfracties niet voldoende.

De Kamerleden vrezen dat de nieuwe veiling van onder meer Wimax-frequenties niet zal leiden tot meer concurrentie op het gebied van mobiel internet. De drie grote mobiele operators en de twee grote kabelbedrijven kunnen de vijf partijen zijn die de veilingruimte bemachtigen. Daarom moet er ruimte worden gereserveerd voor een nieuwkomer, vindt Van Dam. T-Mobile, Vodafone, KPN, Ziggo en UPC kunnen anders te veel hun eigen netwerken beschermen.

Maar ook Tele 2 wil meebieden, maakte het bedrijf vorige maand bekend. Dat erkent Van Dam, maar hij wil ook andere bedrijven zonder vast netwerk een kans geven de concurrentie aan te gaan. "Ik heb zo'n bedrijf al eens op bezoek gehad. Maar deze nieuwe spelers hebben geen netwerk als onderpand, zoals de andere partijen, waardoor ze moeilijker aan geld kunnen komen."

Geen vertraging

De frequentieveiling zou over enkele maanden plaatsvinden en wordt gehouden via internet. Van Dam denkt niet dat de aanpassing van de veilingregeling voor een vertraging zou hoeven zorgen. "Dat moet toch te doen zijn. Het ministerie weet nu dat dit er aan komt."