Volgens kamerleden Martijn van Dam (PvdA) en Kees Vendrik (GroenLinks) vraagt KPN aan concurrenten 19,95 euro per maand voor een adsl-abonnement, terwijl de goedkoopste KPN-aanbieding voor consumenten 17,95 euro per maand is.

Deze merkwaardige situatie zou mogelijk zijn doordat de telecomwaakhond OPTA geen toezicht mag houden op de adsl-markt.

Volgens KPN-topman Ad Scheepbouwer maken de parlementariërs zich echter druk over niets. "U begrijpt er niets van", verklaarde hij tijdens de hoorzitting over de nieuwe Telecommunicatiewet die donderdagmiddag in de Tweede Kamer wordt gehouden.

"Er is gewoon een markt voor adsl. Adsl-aanbieders kunnen uit verschillende partijen kiezen om adsl in te kopen. Ze kunnen het inkopen bij Zon, bij Tiscali en ook bij ons."

Een woordvoerder van de Nederlandse Internet Toegangsaanbieders voor Marktwerking (NITAM) weersprak Scheepbouwer. Volgens de NITAM, een belangenorganisatie van Zon, Wanadoo en Tiscali, is er 'geen sprake van marktwerking, maar van een duopolie'. Op de adsl-markt heeft KPN het voor het zeggen en op de kabelmarkt maken de plaatselijke kabelaanbieders de dienst uit.

De NITAM pleitte daarom voor meer bevoegdheden van de OPTA. Zo zou de telecomwaakhond onder meer inzicht moeten krijgen in de afspraken die KPN met zijn eigen providers maakt over de levering van adsl.