Een van de conclusies van het rapport van de Kamercommissie ICT over falende projecten werd meteen onderstreept door Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, die het rapport in ontvangst nam. "Ik moest even Googlen wat ICT betekent", aldus Van Miltenburg tegenover een volle zaal met veel ict-insiders en deskundigen.

Ton Elias van de onderzoekscommissie sprong nog in de bres voor Miltenburg met de opmerking dat het wellicht 'metaforisch was bedoeld', maar de kaken hingen al op de vloer. "Dit is echt het dieptepunt. Er wordt hier gewoon gekoketteerd met onkunde", aldus een verbijsterde aanwezige. Niet alle ICT'ers nemen het echter zo serieus:

Overigens blunderde Elias zelf ook recentelijk. Hij claimde, anders dan zijn Kamergenoten, alles van ICT te weten, maar moest op de vraag wat een IP-adres is het antwoord schuldig blijven.

Gissen naar verspilling

In het rapport wordt pijnlijk duidelijk is dat er zo weinig inzicht in ICT-projecten is, dat zelfs de commissie niet heeft kunnen achterhalen hoeveel er nu door het putje verdwijnt. Elias: "Als je niet weet wat je uitgeeft, weet je ook niet wat je verspilt". Schattingen lopen wild uiteen, tussen de 1 en 5 miljard euro. Misschien zelfs 7 miljard.

De belangrijkste aanbeveling: een 'sluis' waar alle ICT-projecten van het Rijk worden getoetst voor ze door kunnen gaan.

Meer weten? Bekijk het volledige ICTfaal dossier