SP-kamerlid Arda Gerkens wil van de minister van Economische Zaken weten wat zijn mening is over klanten die een computer kopen, de Windows-licentie niet willen gebruiken, maar via de leverancier geen geld terugkrijgen. Ook stelt ze vragen over de concurrentiepositie van andere systemen, die zo worden benadeeld, en het gebrek aan keuze voor andere systemen.

"Voor de klanten is het belangrijk dat ze kunnen kiezen", zegt Gerkens tegenover Webwereld. "Nu zie je vaak dat het systeem gebundeld wordt aangeboden. Mensen die bij grotere winkelketens kopen, hebben meestal geen keus en als je dan om restitutie vraagt, dan lukt dat niet."

Een voorbeeld van zo'n koper is Tibor Straus, die een Lenovo-pc voor 449 euro kocht. Op de machine stond Windows XP Professional, dat hij door Linux heeft vervangen. "Door de dealer werd ik naar de fabrikant verwezen en ik heb zeker tien telefoonnummers gebeld en op verzoek een fax gestuurd", verzucht Straus tegenover Webwereld. Uiteindelijk kreeg hij nul op rekest, omdat hij het systeem als bundel heeft aangeschaft.

Volgens de dealer is het inderdaad een gebundelde aanbieding waar de klant voor kiest. Hij erkent dat het aanbieden van hetzelfde systeem zonder besturingssysteem duurder is, omdat het dan maatwerk wordt. In een reactie aan Webwereld zegt de wederverkoper blij te zijn als er voor dit soort problemen een oplossing zou komen door middel van de kamervragen.

Microsoft zegt in een reactie dat er geen procedure is voor restitutie van de Windows-licentie. 'De consument die dit wil moet hiervoor naar de reseller waar hij of zij de computer heeft gekocht", zegt Lucas de Clerq, verantwoordelijk manager voor OEM-relaties van Microsoft Nederland in een reactie.

Recentelijk adviseerde een Europese denktank dat het verstandig is Microsoft Windows los bij een computer te leveren, zodat de klant in de winkel kiest welk besturingssysteem hij wil gebruiken. Gerkens zegt in een reactie dat dat een mooie oplossing zou zijn en dat dat de marktwerking ten goede zal komen. De kamervragen zijn een eerste stap.

Leverancier

Microsoft zegt in een nieuwe reactie dat het niet zo is dat de klant van de marktleider geld terug kan krijgen. Volgens het bedrijf is het de leverancier van de computer die besluit om Windows te bundelen en staat het deze vrij ook een ander besturingssysteem te leveren. Klanten moeten daarom bij de computerbouwer om korting of restitutie vragen.