PvdA-Kamerlid Martijn van Dam stelt Kamervragen over vermeende opmerkingen van eurocommissaris Neelie Kroes over de kabelmarkt, die ook mogelijk de beurskoers van Ziggo hebben beïnvloed.

Powerplay Kroes tegen open kabel

Kroes zou onlangs tijdens een besloten meeting met topmanagers uit de Europese kabelsector hebben gezegd faliekant tegen het Nederlandse wetsvoorstel te zijn om de kabelnetwerken verplicht te openen voor andere tv-aanbieders. Sterker nog, ze verzekerde de aanwezigen dat ze 'al haar macht' zal inzetten om deze plannen tegen te houden, meldde Advanced Television.

Van Dam, die het wetsvoorstel voor de open kabel indiende, is boos. Niet zozeer over het standpunt van Kroes, want dat is algemeen bekend, maar meer over het signaal richting Nederland, de markt en concreter, de beursgang van Ziggo.

Invloed op beursgang Ziggo

“Is het niet opmerkelijk en onverstandig dat de Eurocommissaris uitspraken heeft gedaan die van directe invloed kunnen zijn op de inschrijving voor de emissie van het aandeel Ziggo, dat dit gebeurde op vrijwel hetzelfde moment als het prospectus van Ziggo openbaar werd gemaakt, en dat ook nog in een besloten bijeenkomst in aanwezigheid van de CEO van Ziggo die persoonlijk een miljoenenbelang had bij deze emissie?", vraagt Van Dam retorisch aan minister Verhagen.

De beursintroductie van Ziggo eerder deze week was een succes, de koers steeg meteen. Van Dam: “De directeur van Ziggo was daarmee vandaag in één klap 13,3 miljoen euro rijker! De president-commissaris (dat is dus een bijbaan...) kon vandaag zelfs 15,8 miljoen euro bijschrijven! Exorbitant."

Desperate amendementen

Volgens Van Dam maakt Ziggo enorme winsten en is dat alleen mogelijk doordat er een schrijnend gebrek is aan concurrentie op de kabelmarkt. Eerdere pogingen van OPTA om de kabel op te breken strandden bij de rechter. Een nieuwe poging werd na veel mitsen en maren geannuleerd.

Als 'laatste redmiddel' diende de PvdA het wetsvoorstel in dat openstelling alsnog zou afdwingen, en dat werd vorig jaar juni aangenomen door de Tweede Kamer. Sindsdien lobbyen de kabelaars bij de Eerste Kamer en bij de Europese Commissie om de wetswijziging alsnog tegen te houden, schrijft de politicus.

Plan ligt bij Senaat

Minister Verhagen heeft, na kritiek, expliciet beloofd dat hij de nieuwe Telecomwet, inclusief de amendementen over de open kabel, "met verve zal verdedigen" in de Senaat.

Linda Cain, woordvoerster van de Europese Commissie reageert: “We kunnen de opmerkingen die worden toegeschreven aan Vice-President Kroes niet bevestigen." Kroes zou het hebben gehad over actieve handhaving van EU-beleid in het algemeen en gaf geen commentaar op specifieke amendementen in Nederland. “Cable Europe heeft het persbericht, waarop het artikel lijkt gebaseerd, ingetrokken."