Een goede vergelijking van de tarieven die telco’s in Nederland hanteren voor mobiel internet met de tarieven die in het buitenland worden gehanteerd, is niet te maken. Daarom gaat minister Kamp zelf uitpluizen hoe er een betere vergelijking van die datatarieven kan worden gemaakt.

Onderzoek: Nederland duur met mobiele data

Kamp meldt dat aan de Tweede Kamer op vragen van Sharon Gesthuizen (SP) en Astrid Oosenbrug (PvdA). Die waren verontrust vanwege de uitkomsten van een onderzoek naar de tarieven, waaruit bleek dat in Nederland de hoogste tarieven voor mobiel dataverkeer werden gehanteerd.

De minister schuift dat onderzoek overigens vrij stevig van tafel. Zo zouden alleen de prijzen van data-only abonnementen zijn vergeleken, die volgens Kamp door “slechts een klein gedeelte, minder dan 5 procent van de markt” worden gebruikt. Ook zou er alleen zijn gekeken naar premium abonnementen, terwijl het aanbod van de ‘second brands’ buiten beschouwing zou zijn gelaten. Dergelijke second brands zijn de prijsvechters van de telco’s, die onder een andere naam opereren.

'Nederland scoort beter met bundels'

Kamp wijst de Tweede Kamer erop dat Nederland als het gaat om bundels van data met sms en bellen juist beter scoort dan andere landen. “Er verschijnen geregeld onderzoeken (onder andere ook de OESO) naar de tarieven van telecommunicatie met niet zelden wisselende en soms tegenstrijdige uitkomsten”, constateert de minister. Dat komt omdat er zelden gekeken wordt naar goede vergelijkbare producten. Ook wordt niet gekeken naar koopkracht per land, het gebruikersprofiel en subsidies op telefoons.

“Het maakt analyses over prijsverschillen buitengewoon lastig en vaak voor discussie vatbaar”, concludeert Kamp dan ook. Hij wil nog dit najaar met uitkomsten van een eigen vergelijking komen.