De Nederlander wijst op de lobby van grote techbedrijven uit Silicon Valley, die elk jaar meer en meer opbotsen tegen het maximum aantal expats dat de Amerikaanse techwereld in dienst mag nemen. Kuiter: “Niet meer dan 65000 expats krijgen jaarlijks een H-1B werkvisum (visum voor expats met specifieke technische kennis, red.) toegekend, terwijl de sector voor 2013 minimaal een dubbel aantal aanvragen heeft binnengekregen. Vooral Silicon Valley lijdt daar onder, omdat het veruit de meeste aanvragen indient.”

Meer toegekende aanvragen

In Washington wordt er dan ook ingezet op een verdubbeling van het aantal buitenlandse techneuten dat aanspraak kan maken op het H-1B werkvisum. “De sector zinspeelt minimaal op een verhoging naar 110.000 expats per jaar, maar liever nog hoopt het een taks van 180.000 af te dwingen.”

Kuiter denkt dat een verruiming van het aantal expats een goede kans maakt, maar de politiek verwacht wellicht wel een concessie. “Er gaan in Washington stemmen op voor een regeling waarbij een it-bedrijf eerst moet bewijzen dat het moeite heeft gedaan om een capabele Amerikaan te vinden. Daar is men in Silicon Valley niet zo blij mee, want er gaat veel tijd en geld verloren om dat aan te kunnen tonen.”

Goede arbeidsvoorwaarden

Er wordt al veel tijd en geld geïnvesteerd om überhaupt een ontwikkelaar te interesseren voor de overstap naar Silicon Valley, weet Kuiter. “Er wordt hier veel in het werk gesteld om secundaire voorwaarden zo aantrekkelijk mogelijk te maken. En de salarissen voor developers vormen de top van de wereld."

"Als ontwikkelaar in Silicon Valley verdien je minimaal 76.000 dollar per jaar, met een sectorgemiddelde van rond de 90.000 dollar. De hoogste salarisschaal begint bij 120.000 dollar en is meestal weggelegd voor lead developer, maar ik zie ook graduates die dat soort bedragen aangeboden krijgen.”

Loting

Als je als expat aanspraak wilt maken op zo’n lucratief contract, moet je sowieso door een papiermolen heen. “Wie een aanvraag indient, moet veel informatie doorspelen aan de overheid. We sturen onder meer een functie-omschrijving, persoons- en salarisgegevens, diploma en een cv door.” Als je aan de eisen van een H-1B-visum voldoet (dat wil zeggen: goed technisch opgeleid, óf de juiste ervaring), dan wordt jouw aanvraag in een loterij meegenomen.

“En word je ingeloot, tegen al die duizenden lootjes van voornamelijk Chinese en Indiase developers, dan resteert alleen nog een formaliteit, namelijk een gesprek met een us officer”, aldus Kuiter.