Techworld besprak in het begin van dit jaar al de software appliances van Turnkey Linux, uitgeklede Ubuntu Linux-systemen geoptimaliseerd voor een specifieke softwarestack. Ze zijn eenvoudig te installeren, volledig voorgeconfigureerd en vragen niet veel resources.

Onlangs werd versie 2009.10 van de Turnkey Linux-images uitgebracht, gebaseerd op Ubuntu 8.04.3 LTS. Er zijn 25 nieuwe appliances toegevoegd, waaronder een bestandsserver, Zimbra, het ERP-systeem OpenBravo, het wiki-platform DokuWiki en het ticket request system OTRS. Dat brengt het aantal Turnkey-appliances in totaal op 40.

De appliances worden in de nieuwe versie niet alleen als ISO-bestand verspreid, maar ook als VMDK-schijfimage met OVF- en VMX-configuratiebestanden om in VirtualBox of VMware te draaien. Ook de VMware tools zijn in de images geïnstalleerd. Tot slot zijn al de appliances ook in Amazons EC2-cloud te draaien. De ontwikkelaars van Turnkey Linux hebben er zelfs voor gezorgd dat deze EC2-appliances al hun gegevens op een EBS-volume opslaan, waardoor gegevens niet verloren gaan na het afsluiten van een Turnkey-appliance op EC2. Kortom, met de 2009.10 update is Turnkey Linux nog handiger om snel een virtuele server op te zetten. Bron: Techworld