Het Russische bedrijf zegt per 1 januari 2012 zijn lidmaatschap van de BSA (Business Software Alliance) op. Die piraterijbestrijdende vereniging van de software-industrie heeft laatst voor ophef gezorgd door te stellen dat het Amerikaanse wetsvoorstel SOPA te ver gaat. Toch ziet de branchevereniging heil in wettelijke aanpak: aan SOPA moet alleen nog gewerkt worden.

Innovatie, consumenten

Deze kritiek, samen met de steun is Kaspersky in het verkeerde keelgat geschoten. De leverancier van securitysoftware stapt uit de BSA, meldt p2p-nieuwssite TorrentFreak. Het vergaande wetsvoorstel SOPA (Stop Online Piracy Act) bedreigt volgens Kaspersky zowel innovatie als consumenten. De BSA stelt juist dat een aangepast SOPA innovatie kan beschermen.

Het omstreden wetsvoorstel om online-piraterij te bestrijden, geeft klagende bedrijven en instanties vergaande middelen om vermeende piraterij aan te pakken. Zij kunnen dan zonder toestemming van een rechter sites en diensten laten blokkeren of zelfs offline krijgen. Dit gebeurt dan via DNS-blokkades of het intrekken van domeinregistraties en het platleggen van betaaldiensten.

'SOPA-collaborateur'

“Kaspersky heeft niet meegewerkt aan de totstandkoming van dit wetsvoorstel en heeft ook niet geparticipeerd in het debat over SOPA, en steunt dit initiatief niet", stelt het bedrijf in een officiële verklaring die vooralsnog niet is te vinden op de website van het bedrijf. TorrentFreak verwijst naar een artikel in de Russische krant Izvestia, waarin Kasperksy de onvrede over SOPA uiteenzet. Via de BSA zijn meer bedrijven tot 'SOPA-collaborateur' verklaard.