De beruchte patenttrol Lodsys is in de rechtszaal verslagen door Kaspersky. Het octrooi waarmee het patentbedrijf schermt is nog altijd geldig. Lodsys stelt onder meer op het concept van in-app aankopen te hebben gepatenteerd, waarmee het bedrijf eerder deze week het vuur opende op huishoudgoeroe Martha Stewart met haar tijdschrift in de App Store.

Lodsys klaagde in totaal 55 tech-bedrijven aan voor inbreuk op zijn patent die de zaak één voor één schikten met een claim van tientallen miljoenen in het vooruitzicht. De trol pakte onder meer Kaspersky, Symantec, HP en Samsung aan op het hele concept van feedback online. Kaspersky beschrijft op zijn blog hoe het antivirusbedrijf in zijn eentje bleef doorvechten tot het bittere einde.

Patentinbreuk door normale functie

De CEO beschrijft hoe belachelijk het patent is. “Dit patent betreft niet alleen het ecosysteem van mobiele applicaties en de in-app aankoopfunctie, maar de hele software-industrie! Hoe? Nou, als een product de gebruiker een terugkoppelingsmogelijkheid geeft, bijvoorbeeld door op een knop met ‘rapporteer fout’ te drukken, is dat inbreuk op het patent! Nee, echt!”

“Deze patenttrol heeft al 400 bedrijven geld afhandig gemaakt”, schrijft de CEO en hij zwoer al eerder in harde bewoordingen niet te zullen buigen voor de chantagepraktijken van patenttrollen. Hij vertelde er toen al bij dat zo’n gevecht een langdurig en pijnlijk proces is. Het bedrijf heeft twee en een half jaar doorgevochten tegen Lodsys.