Domain Hypermarket is een van de vele bedrijfjes die zoveel mogelijk domeinnamen registreren in de hoop daar snel en eenvoudig geld mee te verdienen. De lol en uitdaging schijnt te zijn varianten van namen te bedenken die door bekende bedrijven of instellingen zijn vergeten.

De katholieke kerk van Engeland en Wales peinst er echter niet over geld neer te leggen voor een domeinnaam die in het bezit is van een dergelijk bedrijf. Sterker nog: de roomsen betitelen het in Glasgow gevestigde Domain Hypermarket als een stelletje gevoelloze uitbuiters, aldus de Financial Times.

De Schotten bieden op hun site zo'n 2300 URL's ter veiling aan. Een dezer namen is ThePopesFuneral.com. Voor minimaal 15.000 pond mag de belangstellende dit domein hebben. Op een URL als ManUnited.com is zelfs al 50.000 pond geboden.

Voor de katholieke kerk bewijzen dergelijke praktijken dat de politiek met duidelijke regels moet komen, zodat cybersquattende profiteurs de pas wordt afgesneden. De EasyGroup – de eigenaar van vliegmaatschappij EasyJet – is het hier van harte mee eens en wil de 'domeinparasieten' via wettelijke maatregelen eens en voor altijd vernietigen.

Ook de EasyGroup is namelijk een slachtoffer van de Schotse domeinkapers, die namen als EasyAutorent.com, EasyAutohire.com en EasyCars.com hebben geregistreerd. De EasyGroup verhuurt auto's via haar site EasyRentacar.com. Verwarrend dus. De EasyGroup heeft inmiddels een klacht ingediend bij de World Intellectual Property Organisation (WIPO).Eerdere relevante berichten: Pornoboeren willen een miljoen dollar van Ierse premier (17 april 2000) Worstelaars winnen eerste WIPO-zaak om domeinnaam (19 januari 2000)