Wat de schikkingen precies inhouden, is nog erg onduidelijk. De betrokken partijen willen er niet veel over kwijt. Er wordt gesproken over een 'substantieel bedrag' dat Kazaa betaalt om de rechtszaken wegens auteursrechtenschending op het Kazaa-netwerk te compenseren.

In de Verenigde Staten heeft Kazaa een schikking getekend met de IFPI, de brancheorganisatie voor de muziekindustrie. Daarin staat de belofte dat Kazaa filters in de software gaat aanbrengen om te voorkomen dat gebruikers het programma nog langer kunnen gebruiken om auteursrechtelijk beschermde bestanden uit te wisselen. Ook zijn Kazaa en de film- en muziekindustrie overeengekomen dat er wordt gewerkt aan een legaal model voor het digitaal distribueren van muziek en films.

Door de twee schikkingen zijn de juridische procedures in de VS en Australië van de baan. In Australië oordeelde een rechter vorig jaar dat de p2p-software illegaal is omdat ermee auteursrechtelijk beschermde bestanden worden verspreid. In het vonnis werd Kazaa opgedragen maatregelen te nemen tegen de auteursrechtenschending van gebruikers.

In Australië lag Sharman Networks onder vuur van de grote muziekmaatschappijen waaronder Universal Music, Sony BMG en de EMI Group.

In de VS oordeelde het Hooggerechtshof vorig jaar dat softwareontwikkelaars wel verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de illegale handelingen die gebruikers met de software doen. Echter een straf bleef vooralsnog uit omdat Kazaa van gebruikers zou eisen dat ze akkoord gaan met de voorwaarden waarin staat dat ze geen inbreuk zullen maken op auteursrechten.

Toekomst

Hoe de toekomst voor Kazaa eruit ziet, is onduidelijk. Kazaa werkt met enkele muziek- en filmbedrijven samen om te komen tot een nieuwe uitwisseldienst, aldus een woordvoerster van Kazaa. "Het is nog te vroeg om exact uit de doeken te doen hoe de toekomst eruit gaat zien."

John Kennedy, voorzitter van de IFPI, noemt de schikking de 'best mogelijke uitkomst voor de muziekindustrie en consumenten'. "Onze industrie heeft een nieuwe zakenpartner en consumenten kunnen op een nieuwe manier online van muziek genieten."

Kazaa bereikte zijn hoogtepunt in mei 2003. Toen was het programma meer dan 239 miljoen keer gedownload en waren er 4,2 miljoen gebruikers tegelijk op het netwerk aangesloten.