Beide bedrijven stellen geen geld te hebben voor het voeren van processen. Zowel KaZaA BV (de inmiddels vrijwel lege Nederlandse BV die zijn belangrijkste bezittingen verkocht aan het Australische Sharman Networks) als Streamcast (het bedrijf achter Morpheus) zouden zich in oktober voor districtsrechter Stephen Wilson moeten verdedigen.

Een groot aantal muziek- en entertainmentbedrijven spande de zaak tegen KaZaA en consorten aan omdat zij vinden dat deze aanbieders van uitwisselsoftware zich schuldig maken aan het faciliteren van het op grote schaal inbreuk maken op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Hierin zouden KaZaA en Morpheus in weinig verschillen met Napster, zo is de redenering van de muziek- en filmindustrie.

Zij lijken eerder en gemakkelijker succes te behalen dan verwacht. KaZaA zegt onomwonden geen geld te hebben om de zaak voort te zetten. Streamcast heeft officieel nog geen beslissing genomen, maar alles wijst erop dat ook dit bedrijf geen zin heeft in dure processen. In ieder geval is topadvocaat Andrew Bridges – eerder succesvol in de verdediging van Diamond Multimedia tegen de muziekindustrie – vriendelijk bedankt voor zijn diensten, zo schrijft CNet. Reden: geldgebrek.

Rambo

Zowel KaZaA als Streamcast klagen over de macht van het kapitaal. Zij zien zichzelf als kleine, arme bedrijfjes die moeten buigen voor de onbeperkte budgetten van de belangenclubs van de vermaaksindustrie. KaZaA-advocaat Kenneth Wilson heeft het zelfs over Rambo-achtige processen.

Als voorbeeld noemt hij de dikke papierwinkel van 88 pagina's die hij moest doorwerken waarbij het enige doel was om een datum van een bijeenkomst te wijzigen. KaZaA rest echter niets anders dan zich neer te leggen bij het besluit van de rechter.

Hoe dit besluit eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. KaZaA en Streamcast zouden verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de geleden schade van de muziek- en filmbranche van miljoenen dollars. Dat zou het einde van de bedrijven betekenen.

Praktisch gezien zal het echter voor de gebruikers weinig gevolgen hebben. Morpheus maakt inmiddels gebruik van het Gnutella-netwerk, terwijl de KaZaA-desktop wordt verspreid door Sharman Networks.

In Nederland moet KaZaA zich nog verdedigen voor de Hoge Raad. Aanklager Buma/Stemra besloot deze week de eerdere uitspraak van het Hof dat KaZaA legaal is, aan te vechten.