Skype – zoals zowel de dienst als het bedrijf heet – is bedacht door Niklas Zennström en Janus Friis. Deze zijn bekend van Kazaa en in een later stadium Joltid. Overeenkomsten met deze eerdere geesteskindjes is het gebruik van peer-to-peertechnologie (p2p).

Ook voor internettelefonie is deze techniek bij uitstek geschikt, zo zegt Zennström desgevraagd. "Na Kazaa en Joltid zochten we naar de volgende duidelijke toepassing voor p2p. We beseften dat p2p alle problemen voor internettelefonie kon oplossen. Deze markt is gigantisch, dus het was een gemakkelijke beslissing", aldus Zennström.

Een van de voordelen boven bestaande oplossingen is volgens Zennström het feit dat Skype prima werkt achter de meeste firewalls en gateways. Vorige week verscheen de eerste beta en na enkele aanloopproblemen werkt alles nu naar wens, stelt Zennström.

Gratis

Skype is bedoeld voor de consumentenmarkt. Voorlopig is het pakket nog gratis, in de toekomst zal voor sommige diensten betaald moeten worden.

Het pakket functioneert verder als instant messaging-programma (im). Hierin verschilt het op het eerste gezicht niet veel van onder meer MSN Messenger. Toch denkt Zennström dat zijn product superieur is, met name waar het gaat om de stemfunctie.

"Andere im-systemen zijn primair bedoeld voor im. Voice is slechts een extra toevoeging die niet ideaal is voor internettelefonie. Skype is daarentegen speciaal ontworpen als een telefonie-applicatie", stelt Zennström.

Skype lijkt tot nu toe aan te slaan. In de eerste zes dagen sinds de lancering van de beta hebben zich tienduizend gebruikers aangemeld. "Bij Kazaa duurde het meer dan twee maanden om dit te bereiken", aldus Zennström.