PersonalWeb heeft een aanklacht ingediend tegen Google, YouTube, Amazon, EMC, VMWare, Dropbox, NetApp, NEC en Caringo. Dat meldt de Sidney Morning Herald. Bermeister is grootaandeelhouder en voorzitter van het bedrijf. Hij heeft in 2005 voor 150 miljoen dollar een schikking getroffen met de muziekindustrie vanwege zijn p2p-programma Kazaa.

Illegale content herkenner

De aanklacht tegen Google en Youtube draait om een patent op het “herkennen, verwerken, distribueren en beheren van online data." Soortgelijke aanklachten zijn volgens de Australische krant ingediend tegen de andere internet- en it-bedrijven.

De patenten van PersonalWeb vormen ook de basis voor het zelf ontwikkelde Global File Registry van het bedrijf. Deze techniek is in staat om miljoenen bestanden te herkennen waarvan bekend is dat ze illegaal gedownload worden. Ook herkent het systeem kinderporno. Als een internetter de illegale content tegenkomt, krijgt hij of zij een waarschuwing.

'Willens en wetens'

Volgens de aanklacht van PersonalWeb plegen de bedrijven inbreuk op acht van zijn patenten. Het zou onder meer gaan om misbruik in cloud-producten van de aangeklaagde partijen. PersonalWeb zegt de gepatenteerde technologie, naast het Global File Registry, ook te gebruiken in zijn online samenwerkingstool StudyBods.

Het bedrijf van de Kazaa-oprichter stelt dat de aangeklaagde bedrijven de geschonden patenten diverse malen noemen in hun eigen patenten. Zij hebben echter nog nooit betaald voor een licentie, klaagt PersonalWeb. “Google had kennis van tenminste een van de betreffende patenten en de technologie erachter, omdat het bedrijf de patenten noemt in meerdere van zijn eigen patentaanvragen", staat te lezen in de aanklacht.

Rechtbank voor patenttrollen

PersonalWeb heeft zijn aanklacht ingediend bij de rechtbank in Texas. Volgens een patentdeskundige aangehaald door de Sidney Morning Herald is deze rechtbank berucht om zijn rol in patentzaken die zijn aangespannen door patenttrollen.