Rdio is afgelopen donderdag op uitnodiging open gegaan voor gebruikers. Het zal nog even duren voordat de dienst zijn poorten open stelt voor het hele Amerikaanse publiek. De in 2009 aangekondigde dienst zal voorlopig alleen in de VS beschikbaar zijn.

Maar dat is wel een voordeel ten opzichte van Spotify, een vergelijkbare dienst die in de VS nog steeds geen voet aan de grond heeft gekregen, maar wel in Nederland beschikbaar is.

Het verdienmodel is ogenschijnlijk één op één gekopieerd van de Zweedse muziekstreamingdienst. Gebruikers kunnen voor 5 tot 10 euro per maand onbeperkt 5 miljoen nummers luisteren van de aangesloten platenmaatschappijen. Voor 5 euro kunnen gebruikers luisteren via de browser, voor 10 euro krijgen ze ook toegang via de smartphone.

Muziek lokaal opslaan

Rdio heeft applicaties voor de iPhone en de BlackBerry, later komt daar ondersteuning voor Android-telefoons bij. Het is ook mogelijk om de muziek lokaal op te slaan en offline te luisteren, maar de dienst is voornamelijk gericht op het streamen van muziek.

Zennstrom en Friis werden bekend nadat ze immens populaire de p2p-filesharingdienst Kazaa startten. Later hebben beide heren aan de wieg gestaan van voip-dienst Skype. Toen die dienst werd meer dan 4 miljard dollar werd verkocht aan eBay werden ze aangeklaagd door de enterntainmentindustrie die geld wilden zien voor de illegaal gedeelde muziek via Kazaa.

Vrede met de muziekindustrie

Friis en Zennstrom hebben nu deals gesloten met verschillende platenmaatschappijen. "Je gaat elkaar op een bepaalde manier respecteren als je een goed gevecht voert", aldus Zennstrom tegen The New York Times. Michael Nash, executive vice president van de Warner Enterntainment Group, bevestigt dat: "We hebben de problemen uit het verleden opgelost. Deze heren focussen zich nu op de toekomst."