In juli 2000, op de dag dat een Amerikaanse rechtbank een vernietigend oordeel uitsprak over Napster werd door een Nederlands bedrijf Kazaa gepresenteerd. Niet veel later was Kazaa verreweg het meestgebruikte peer-to-peerprogramma uit de geschiedenis. Deze hegemonie lijkt nu definitief verleden tijd.

Op zijn hoogtepunt had het Fasttrack-netwerk waarvan Kazaa gebruikmaakt zo'n 4,5 miljoen internetters die op een bepaald moment een veelvoud aan mp3'tjes met elkaar deelden. Nu zijn dat er met moeite 2,7 miljoen, zo blijkt uit gegevens van Slyck.com. De neergaande trend van de laatste maanden is echter inmiddels gestabiliseerd.

Het concurrerende eDonkey-netwerk is in de tussentijd echter aanzienlijk in populariteit gestegen en zou inmiddels ongeveer evenveel actieve gebruikers hebben. "Voor het eerst zijn er nu momenten dat eDonkey Kazaa achter zich laat als we kijken naar de gebruikersaantallen", zo weet Hans Handgraaf van de Nederlandse p2p-site Museekster.com.

Traag

De cijfers zijn volgens hem wel enigszins vertekend. Handgraaf wijst op de trage downloadsnelheden bij eDonkey. Gebruikers moeten namelijk eerst het nodige krediet opbouwen door middel van uploads voordat zij hogere downloadsnelheden krijgen toegewezen. Handgraaf: "Het is geen uitzondering als het downloaden van een groot bestand dagen in beslag neemt. Dat verklaart voor een deel het hoge aantal gebruikers dat gelijktijdig online is."

Dat is niet het enige verschil tussen het Fasttrack- en het eDonkey-netwerk, waarvan onder meer eMule en Shareaza gebruikmaken. Waar op Fasttrack voornamelijk losse muziekbestanden zijn te vinden, is eDonkey met name geschikt voor films en complete muziekalbums. Dit geldt ook voor het snel in populariteit stijgende Bittorrent.