Volgens een maandag uitgegeven persverklaring van de koper - Sharman Networks - gaat het om 'bepaalde onderdelen' van KaZaA. In ieder geval horen hier de belangrijkste bedrijfsonderdelen van de Nederlandse onderneming bij: de website Kazaa.com, de merknaam, logo's en een licentie op het peer-to-peer netwerk van FastTrack. Of ook de client software bij de deal is betrokken, is onbekend.

Verdere details zijn niet bekend gemaakt. Welk bedrag het uit Australië afkomstige Sharman Networks voor KaZaA betaalt, is niet duidelijk. Volgens Nikki Hemming, CEO van Sharman, is het voortbestaan van KaZaA hiermee gewaarborgd. "We vinden het fantastisch dat we de mogelijkheid hebben om de dienst van KaZaA te hervatten en het merk KaZaA verder uit te bouwen."

Het oude leidinggevende team van KaZaA - onder wie CEO Nikklas Zenström - is volgens een mededeling op de site opgestapt om iets anders te gaan doen.

KaZaA stopte eind vorige week onder druk van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra de mogelijkheden de client software te downloaden. KaZaA is verwikkeld in enkele ingewikkelde juridische zaken.

Sinds maandag kan de software echter weer probleemloos worden gedownload, waarschijnlijk omdat KaZaA nu niet meer onder de Nederlandse wetgeving valt. De gebruikers krijgen bij start van het programma een nieuwe gebruikersvoorwaarde voorgeschoteld.

KaZaA is sinds vorig jaar een van de populairste peer-to-peer programma's. De software is wereldwijd al meer dan 30 miljoen keer gedownload. De miljoenen gebruikers zijn voor Sharman zeer aantrekkelijk.

KaZaA is onbereikbaar voor commentaar. Over Sharman Networks is bijzonder weinig bekend. Zelfs de woordvoerder van Sharman wil niets over de schimmige onderneming kwijt.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 16:30 uur:</b> Nieuwe informatie is toegevoegd. In een eerdere versie was ten onrechte sprake van een bedrijf uit Los Angeles.</i>