De rechtenvrije boeken uit de KB-collectie komen niet alleen via Google Books beschikbaar maar ook via de sites van de KB en het EU-project Europeana. Dat maakten Google en de KB woensdagmiddag bekend. De boeken die worden gescand vertegenwoordigen het merendeel van de rechtenvrije collectie van de KB. Het inscannen gebeurt volledig op kosten van Google. Het gaat om zo'n 32 miljoen pagina's. Dat is circa 10 procent van de gehele KB-collectie.

Op nieuwere boeken ligt meestal auteursrecht van nabestaanden waardoor ze niet openbaar gemaakt kunnen worden. Ongeveer 25 duizend oudere boeken zijn volgens de KB te kwetsbaar om te scannen. Het scannen zal een aantal jaren in beslag nemen. Als het scanproces is afgerond, komen de boeken terug in de magazijnen van de KB en zijn ze ook weer op te vragen door bezoekers van de leeszaal. De KB selecteert zelf de boeken die het eerst naar Google worden verscheept om in te scannen.

Alle boeken

De nationale bibliotheek van Nederland wil uiteindelijke alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 digitaliseren. Eind mei lanceerde de KB een site met 1 miljoen oude krantenpagina's. "Het is erg duur de hele collectie te digitaliseren. Dat kunnen we niet alleen op eigen kosten doen, daarvoor zijn de middelen die we vanuit de overheid krijgen ontoereikend", aldus KB-directeur Bas Savenije. De reeds gesubsidieerde projecten voor digitalisering van kranten en parlementaire archieven gaan gewoon door en worden niet door Google overgenomen.

Volgens Savenije zijn de boeken vooral interessant vanuit historisch oogpunt voor onder meer wetenschappers en studenten. Zo zitten de werken van de bekende politieke kopstukken als Thorbecke, Groen van Prinsterer en Kuyper onder de boeken die Googel zal digitaliseren. Minder dan 5 procent van de boeken zijn literaire werken.

Bibliotheken

Doel van Google Books is zoveel mogelijk boeken online beschikbaar te maken. Google sloot eerder in het kader van zijn Google Books Library Project al samenwerkingen met 42 universiteiten en nationale bibliotheken, onder meer in Gent, Barcelona en Madrid. Google Books ging in 2004 van start. "Bijzonder aan deze samenwerking is dat de KB al relatief veel doet aan digitalisering en dat wij in dit geval dat proces alleen maar versnellen", stelt Philippe Colombet, manager European Strategic Partnerships bij Google.

Volgens Colombet zorgt de samenwerking met de KB voor een belangrijke impuls voor het Nederlands binnen Google Books.. "De Nederlandse taal wordt hierdoor nu veel beter vertegenwoordigd dan tot nu toe". Google zet geen advertenties bij de boeken afkomstig van de bibliotheken.

Google Editions

Later dit jaar wil Google starten met de verkoop van digitale boeken, waarmee het de concurrentie aangaat met grote partijen als Amazon, Barnes & Noble, Apple en de boekhandel. Deze betaalde Google Editions zijn niet te downloaden, maar zijn alleen online beschikbaar op alle mogelijke apparaten met internettoegang. Over beschikbaarheid van Google Editions in Nederland is nog niets bekend.