Het kentekenscanbedrijf Debtscan is zijn boekje te buiten gegaan door de gegevensverwerking niet te melden bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Debtscan heeft zich pas gisteren aangemeld om strafrechtelijke gegevens te verwerken en in dat geval mag je niet zomaar beginnen met het verwerken van deze gegevens, stelt het CBP.

Debscan spreekt tegen dat het gaat om strafrechtelijke gegevens. Volgens Marcel van Toer van het bedrijf gaat dit om activiteiten die in de toekomst worden ontplooid. Dat is onduidelijk doorgegeven aan het CBP. "Dat is met de aanvraag op één hoop gegooid, vandaar de verwarring."

Eerst onderzoek

De melding bij het College bescherming persoonsgegevens is gisteren binnengekomen, meldt woordvoerster Koosje Verhaar van het CBP. “Het bedrijf verwerkt strafrechtelijke gegevens en dat mag niet zomaar, want dat is een zogeheten ‘risicovolle verwerking’. Daar moet eerst een voorafgaand onderzoek naar gedaan worden.”

Een bedrijf mag niet met de verwerking van gegevens beginnen vóórdat dit onderzoek is afgerond, dus Debtscan heeft de afgelopen tijd niet volgens de regels gehandeld. "Een van de vereisten is dat de verwerking eerst bij het CBP gemeld en dat een voorafgaand onderzoek door het CBP is gedaan.” Over wat voor directe gevolgen dit met zich meebrengt wil het CBP geen uitspraken doen.

Recherchevergunning

“Als er strafrechtelijke gegevens worden verwerkt in het kader van recherchewerkzaamheden, moet er worden voldaan aan de gedragscode particuliere recherche”, aldus de CBP-woordvoerster. “Zo moet er een vergunning zijn van de Dienst Justis.” Dat is de toezichthouder van het ministerie van Veiligheid en Justitie op onder meer particuliere recherche.

Debtscan is zich niet bewust van de verwerking van strafrechtelijke gegevens. “We willen niets illegaals en stiekems doen”, aldus Marcel van Toer van het bedrijf. “We ontvangen onder meer RDW-gegevens rechtstreeks van de deurwaarder, we hebben geen rechtstreekse toegang.”

Vrijstelling Wbp

Ook vermoedt het bedrijf dat het onder de vrijstelling van de Wet Bescherming Persoonsgegevens zou kunnen vallen. Juristen zijn dat momenteel aan het bekijken en “op het eerste oog lijken we daar onder te vallen”. Onder het vrijstellingsbesluit van de Wbp hoeft een kredietorganisatie zich niet van tevoren aan te melden als gegevensverwerking, zoals is bepaald in artikel 27 van de Wbp.

Update 15.14 uur: Debtscan meldt dat de verwerking van strafrechtelijke gegevens, zoals aangevraagd bij het CBP, horen bij activiteiten die in de toekomst ontplooid gaan worden.