De band Netcat heeft voor wat opschudding in de Linux-community gezorgd door zijn debuutalbum als kernelmodule uit te brengen. Donderdag publiceerde de band uit Seattle zijn eerste album Cycles per Instruction op de repository Github.

Het afspelen van de muziek verschilt nogal met het inladen van een mp3'tje in een mediaspeler. Voor het downloaden moet je in een distributie als Ubuntu eerst een repository toevoegen, afhankelijkheden installeren, de module downloaden en vervolgens de module bouwen. Als de module geladen is, kan deze via commando's in de prompt als Vorbis-bestand afgespeeld worden.

Het kan natuurlijk ook veel makkelijker en dat weet de band zelf ook dondersgoed. Ook op andere plekken is het album gepubliceerd en de band geeft in de instructies op Github toe dat het afspelen van de muziek als kernelmodule "onnodig gecompliceerd" is.

Op Reddit wordt de band nu aangemoedigd het album ook uit te brengen als image voor de microcomputer Raspberry Pi, zodat een dedicated Walkman gebouwd kan worden. Ook assembly code zou moeten kunnen, denken programmeurs.