Voor de verandering betreft het geen hoax (broodje aap), zo schrijft de site Nepwaarschuwing.nl. Het 2-jarige jongetje Hannis bestaat echt. Hij komt uit Zweden. De kettingbrief doorsturen is echter niet meer nodig. Hannis is inmiddels herenigd met zijn familie. Van de kettingbrief circuleren varianten in zeker drie talen: Engels, Duits en Nederlands. Aan het mailtje zijn foto's van Hannis toegevoegd. In het bericht staat het telefoonnummer van het Thaise ziekenhuis waar Hannis werd opgevangen. De inhoud van kettingbrieven is in veel gevallen onzin. De berichten circuleren vaak jaren op internet. Wie om wat voor reden dan ook een kettingbriefactie wil starten, doet er verstandig aan in de mails te linken naar een site en een einddatum voor de actie aan te geven.

Oplichters

De zeebeving in Azië is ook aan het oplichtersgilde niet onopgemerkt voorbij gegaan. Een lezer van WebWereld ontving een Nigeriaans oplichtersmailtje met als onderwerp 'Tsunami Disaster Victims/Charity Donations'. De 'schrijfster' van het bericht bedient zich van de naam 'Mrs Caroline Solange Haafkens' en lijdt zogenaamd aan longkanker. Mevrouw Haafkens, naar eigen zeggen afkomstig uit Nederland, schrijft dat ze de erfenis van haar man (een olieboer uit Nigeria) wil aanwenden om het leed van de tsunami-slachtoffers te verlichten.

Alt.conspiracy

Tot slot zijn ook de complotdenkers op de ramp in Azië gesprongen. In de nieuwsgroep alt.conspiracy schrijven verscheidene internetters over hun vermoedens dat de Verenigde Staten van te voren op de hoogte waren van de zeebeving. Hoe valt anders te verklaren dat het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan met Amerikaanse bommenwerpers gespaard is gebleven?