De stad Keulen heeft vorig jaar 582 stemapparaten aan Nederland uitgeleend in verband met de gemeenteraadsverkiezingen. Omdat in 35 gemeenten stemmachines waren afgekeurd wegens potentiële beveiligingslekken, wilde Keulen deze gemeenten op verzoek van fabrikant Nedap wel te hulp schieten. Dezelfde machines zijn uiteindelijk ook gebruikt voor de provinciale verkiezingen.

Voor Nedap was dat bovendien een mooie gelegenheid om de software in de stemmachines te vervangen. Sowieso moest de Nederlandse software weer door de Duitse software worden vervangen. 364 Keulse stemmachines kwamen daarom bij een nevenvestiging van Nedap in Eibergen bij Utrecht te staan.

In juli werd die vestiging aan de Nijverheidsweg geheel door brand verwoest. Daarbij zouden zeshonderd stemcomputers in vlammen zijn opgegaan. De schade bedroeg 1,5 miljoen euro. De Kolner Stadt-Anzeiger schrijft dat Nedap zich nu wil beroepen op overmacht. Nedap heeft volgens de krant voorgesteld om nieuwe machines te leveren, maar daar zou gewoon voor betaald moeten worden. Daarover is volgens de krant nu een hevige strijd ontstaan. Keulen heeft de kwestie bij de juridische afdeling neergelegd.

Volgens een woordvoerder van Nedap zijn de verzekeraars de zaak nog aan het bekijken. "Het is een complexe zaak, omdat het pand in Eibergen door ons gehuurd was. Daardoor lopen er nu allerlei polissen door elkaar."

Het bedrijf gaat ervan uit dat de verzekeraars zullen uitbetalen, en de nieuwe machines gewoon geleverd zullen worden. "Keulen was onze eerste klant in Nordrhein-Westfalen, die willen we niet kwijt."

Ook Keulen kan moeilijk zonder Nedap. Buiten Nedap zijn er in Duitsland geen leveranciers van stemmachines. Keulen heeft de stemmachines weer nodig voor lokale verkiezingen in 2009.