Voor het keurmerk werkt de NLCW samen met de vereniging van computergebruikers HCC en een onafhankelijk auditbureau, stelt Toon Klaassen, secretaris van de brancheorganisatie. Aan het keurmerk is een geschillencommissie verbonden, waar klanten met hun klachten terecht kunnen.

Volgende maand zullen de eerste computerwinkels een keurmerk krijgen. Pc-winkels die in aanmerking willen komen voor het keurmerk moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. "Het mag niet een tot winkel omgebouwde garage zijn", legt Klaassen uit. "Er moet bijvoorbeeld een pinapparaat staan en het personeel moet vriendelijk en kundig zijn."

Consumenten zijn volgens de NLCW best bereid om een paar tientjes extra te betalen voor hun computer als ze weten dat het personeel hen goed helpt. "Als je een echte nerd bent, maakt het niet zoveel uit waar je je computer koopt, maar tante Jannie kan niet zonder de hulp van haar neefje naar de Media Markt", meent Klaassen.

"De meeste computerwinkels moesten het altijd hebben van mond-op-mond-reclame. Maar in deze tijd is dat niet meer genoeg. We moeten ons beter profileren", zegt Klaassen. Deze profilering bestaat behalve uit het keurmerk ook uit een tv-programma in samenwerking met Endemol en een reclamecampagne.

In één van de reclame-uitingen is een visboer te zien, met daaronder de tekst: 'Koop je hier een pc?'. "De meeste mensen moeten gewoon naar de vakspecialist", vindt Klaassen. "De dame die achter de kassa bij de Aldi zit, kan je niets vertellen over de computer die je koopt."

Pc-privéregeling

Het keurmerk en de advertentiecampagne komen er niet voor niets. Volgens het Hoofdbedrijfschap Detailhandel is de omzet van de 1200 Nederlandse computerwinkels in een jaar tijd met 19 procent gedaald. "Ik kan die cijfers niet bevestigen, maar er zijn zeker leden van onze vereniging waarmee het niet goed gaat", erkent Klaassen.

De computerwinkels hebben de afgelopen jaren steeds meer concurrentie gekregen. Veel bedrijven en consumenten kopen hun pc inmiddels direct bij de fabrikant (Dell) of tegen lage prijzen in de supermarkt (Aldi).

Een jaar geleden schafte het kabinet bovendien van de ene op de andere dag de pc-privéregeling af. Deze regeling, die werknemers in staat stelde om met steun van de fiscus een computer aan te schaffen, was voor veel computerverkopers een belangrijke bron van inkomsten.

"Niemand in Den Haag heeft stilgestaan bij de gevolgen van deze maatregel voor de middenstand", zegt Klaassen. De NLCW wil met de overheid overleggen over een compensatieregeling. "De overheid kan niet zomaar de stekker eruit trekken. Sommige winkels hadden hun bedrijfsplan afgesteld op deze regeling. We hebben leden die acht man personeel in dienst hadden, alleen voor de pc-privéregeling."

Als de overheid niet over de brug wil komen, is de NLCW van plan om naar de rechter te stappen. "We hebben zeker een kans van slagen", denkt Klaassen.